Kék hírek, bulvár

2016.04.05. 14:31

Megszökött egy róka a vadaskertből

A villanypásztor sem jelentett akadályt Matyinak, az európai vörös rókának, aki hétfő este szökött meg a kecskeméti Vadaskertből. A leleményes ravaszdit még ebben a pillanatban is keresik az állatkert munkatársai. Tokovics Tamás igazgató szerint az állat nem veszélyes, de jobb elkerülni.

baon.hu/Koós Kata

Hierarchia harc lehetett az oka egy róka hétfő esti szökésének a kecskeméti állatkertből – árulta el Tokovics Tamás. A Vadaskert igazgatója elmondta, a Matyi névre hallgató európai vörös róka fél éve érkezett az állatkertbe. Az elmúlt 4 napban próbálták beszoktatni kanadai tűzróka társai közé, hogy szűkös ketrecéből nagyobb kifutóba kerülhessen. Az ismerkedés azonban valószínűleg pánikszerű menekülésbe fulladt.
 
– Háromszoros védelemmel őrizzük a rókák kifutóját. A kerítésen kívül villanypásztor és kiugrásgátló is akadályozza az állatok kijutását. Az európai vörös róka azonban hosszabb lábú, mozgékonyabb a tűzrókáknál, és nagyobbat tud ugrani, ám szerintem Matyi extrém teljesítményének valódi oka a félelem lehetett. A többi róka ugyanis már 5-8 éve a Vadaskert lakója, és elképzelhető, hogy némi hierarchiai vita támadhatott köztük, ezért döntött úgy, hogy kereket old – fogalmazott az igazgató.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Ilyen közel ment olvasónkhoz Matyi, a szökött róka
[/caption]

Tokovics Tamás elmondta, bár folyamatosan keresik altatólövedékkel felfegyverkezett munkatársai a kis ravaszdit, eddig még nem sikerült a nyomára akadniuk. Hangsúlyozta: az állat minden szükséges orvosi ellátást megkapott, így nem kell senkinek aggódnia, ha szembe találja magát Matyival.
– Alapvetően emberekhez szokott. Egy vadászat alkalmával a kotorékozás során fogadta be egy budapesti házaspár, sokáig náluk élt. Majd megharapta a feleséget, akkor vált meg tőlük a család. Bár szelíd, ha valaki meglátja, hagyni kell, hadd menjen. Az idegenektől esetleg megijedhet, és olyankor védekezésből ösztönösen harap – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Miután rabságából felszabadult, Matyi teljes nyugalommal kezdte felfedezni korábbi börtöne környékét.

– A Műkertvárosban, a Vadaskert melletti kutyafuttatónál sétáltattam a kutyáimat hétfőn este 7 óra körül. Éppen a fűben ültem, mikor oldalra néztem, és megpillantottam a rókát, alig 25-30 centiméterre tőlem – mesélte Kökény Szabolcs, aki először megijedt, majd látta, hogy az állat nem veszélyes. – Megszaglászták egymást a kutyáimmal, aztán a róka hanyatt dobta magát, ami a megadás jele. A kutyákat tovább nem is érdekelte különösebben. Szépen eloldalgott – emlékezett vissza.

Korábban írtuk:

Hétfőn este megszökött egy vörös róka a kecskeméti Vadaskertből. Az egyébként szelíd, minden oltással rendelkező rókát a Műkertvárosban fotózta le olvasónk.

A Matyi névre keresztelt róka még mindig szökésben van, a vadaskert munkatársai keresik. Bár a szökevény hozzászokott az emberekhez, közel menni nem szabad hozzá.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!