Kék hírek, bulvár

2016.04.11. 07:10

Éjszakai szolgálat

Hat vágással megnyitja a határt védő gyorstelepítésű drótakadályt erővágóval a szerb oldalról az embercsempész. A kialakított lyukon küldi át a neki fizető illegális migránsokat, bár tisztában van vele: a határ magyar oldalát védő zsaruk mindenkit elfognak.

baon.hu

Kelebia, április 1-je 0 óra, az éjszaka nyugodtan telt a szerb–magyar határ Bács-Kiskun megyei szakaszán. Előző nap 87 határsértőt fogtak el a rendőrök, őket még éjfél előtt regisztrálták, kihallgatták, ügyük további intézéséig a megfelelő szálláshelyre szállították. A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltségen éjfél után kezdték el nézegetni órájukat a bázison szolgáló zsaruk.
 
– Jó az idő, 14 fok van, már alkonyatkor is több csoportot láttunk mozogni a határ túloldalán, felkészültünk rá, hogy közülük több megpróbálkozik majd a határ illegális átlépésével – mondta Penovácz Szabolcs főtörzszászlós, a kirendeltség főhatárrendésze.
 
Nem kellett sokat várni az első jelzésre, 0 óra 23 perckor az E353-as határjelről jelentették a járőröző rendőrök: az államhatárt védő gyodát (gyorstelepítésű drótakadályt) megrongálva több tucat határsértő lépett be jogellenesen magyar területre.
 
– Másfél perc alatt történt az egész – mesélte Papp József százados, a Szombathelyi Rendőrkapitányság őr- és járőrszolgálati alosztályának vezetője, aki szektorparancsnokként szolgált a kelebiai határszakaszon. – A csoport tagjai a szerb oldalon a nádasban bújhattak meg, kifigyelték járőreink mozgását, és akkor indultak neki a drótakadálynak, amikor mindkét irányban távolabb voltak. Hallottuk a mozgást, azonnal az E353-as jel felé indultunk. Mire odaértünk, addigra már lyukat nyitott valaki a drótakadályon. Egy jó szerszámmal hat vágás kell hozzá. Több határsértő már átjutott a magyar oldalra, feltartóztattuk őket.
 
A szombathelyi zsaruk két napja szolgáltak erősítésként a szerb–magyar határnál, ez volt  a legelső elfogásuk. Harmincnyolc fős csoportot tartóztattak fel, egy iráni nő mellett 37, magát afgánnak mondó állampolgár érkezett, 17 férfi, kilenc nő és 11 gyermek. Mint később, a kihallgatások során kiderült, öt család lépte át illegálisan az államhatárt.
 
– Az embercsempész vághatta át a drótakadályt, mert a határsértőknél nem találtunk ehhez való szerszámot – tájékoztatott a helyszínen Penovácz főtörzszászlós. – Itt lehetetlen észrevétlenül átjönni, ezt jól tudja az embercsempész is. Mindenhol 200-300 méterenként figyel egy járőregység, és innen nem vezet út sehová. Átláthatatlan erdő van a határsávban, ahol egy ideig el lehet ugyan bújni, de nincs tovább, ide nem jut be észrevétlenül az embercsempészek autója. Volt olyan határsértő, aki azt mondta, úgy tudta, német területre futnak át a lyukon.


 
A megrongált műszaki határzárhoz külön őrséget állított a szektorparancsnok, az addig járőrszolgálatot ellátó őrök helyét a Heves megyei Karácsond körzeti megbízottja, Lassú Gábor főtörzsőrmester veszi át Anthrax nevű, másfél éves német juhászkutyájával. Őket is két napja vezényelték Kelebia térségébe, a gyorstelepítésű drótakadály melletti őrjáratokra.
 
A 38 elfogott határsértőt két rendőrségi kisbusszal, két fordulóval szállítják a kelebiai kirendeltségre. A zsaruk előzékenyek az idősekkel, figyelnek a gyerekekre. Alapelv az emberséges bánásmód. Az elcsigázott migránsok enni, inni kapnak, megpihenhetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kisbuszokkal állították elő a határsértőket (Fotó: Zsaru Magazin/André Ildikó)
[/caption]

Csak hármuknak van útlevele, a többieket bemondás alapján veszik nyilvántartásba a rendőrök. Mindegyik elfogott azonosító karszalagot kap, lefényképezik, leveszik ujjnyomatát, tolmács jelenlétében kihallgatják a határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárásban. Azok, akik menekültügyi kérelmet terjesztenek elő, ügyük elbírálásáig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal befogadóállomásaira kerülnek, akik nem, azokat őrzött menekültszálláson helyezik el a kitoloncolásukig.

A jó idő beköszöntével megnőtt az embercsempészek kedve is, a határrendészek mellett az ország mélyén is figyelnek rájuk a zsaruk. A kiskunsági rendőrök március 25-én 20 óra 40 perckor Bácsszentgyörgyön tartóztattak fel három osztrák rendszámú személygépkocsit, amelyekkel két román és egy osztrák állampolgárságú férfi egy szerb állampolgárságú nő kalauzolásával Bécsbe szállított volna tizenegy koszovói és egy török állampolgárságú férfit, akik nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak az országban. Az utasok ellen idegenrendészeti eljárás indult, a gépkocsik vezetői és a szerb nő ellen embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Mások sem számíthatnak jobbra, ha Magyarország felé próbálkoznak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!