Kék hírek, bulvár

2016.02.08. 15:57

Kevesebb gyilkosság, több halálos baleset

Kettővel kevesebb emberölés történt a megyében tavaly, mint 2014-ben, a rendőrök az összes gyilkost elfogták. Egyebek mellet ez derült ki a rendőrség évértékelőjén.

Zs. D.

Hétfőn tartotta évértékelőjét a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Az állománygyűlés zárt körűen zajlott, az ott elhangzottakról a főkapitányság sajtószolgálata küldött közleményt. A Kecskeméten megtartott állománygyűlés elöljárója dr. Balogh János vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka volt.

Az évértékelőn kiderült, hogy bár a főkapitányság nyomozó hatóságai 2,8 százalékkal több bűncselekmény ügyében nyomoztak, mint 2014-ben, a megye területén a bűncselekmények száma közel azonos szinten maradt. A 2015-ben kodifikált határzárral kapcsolatban elkövetett 218 bűncselekménytől eltekintve 0,9 százalékos csökkenés figyelhető meg. A megye nyomozás-eredményessége 3,9 százalékkal, 61,2 százalékra javult, amely az elmúlt hat év legjobb eredményének tekinthető.

Nem csak a bűnüldözésre, a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektettek

A bűncselekmények elkövetőinek felderítése mellett a rendőrség szakemberei országos és helyi kezdeményezésű bűnmegelőzési programokkal igyekeztek megszólítani elsősorban az általános- és középiskolásokat, a szülőket, pedagógusokat. A bűnmegelőzésben résztvevő szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésünk konstruktív és eredményes volt, csakúgy, mint a baleset-megelőzés terén.

A regisztrált emberölések száma a 2014-es évhez viszonyítva 14-ről 12-re csökkent, ez a bűncselekményszám az elmúlt hat év legalacsonyabb értéke. Ezen belül a szándékos befejezett emberölés bűncselekmények nyomozás-eredményessége 100 százalékos volt, egy emberölés kísérletének elkövetője maradt egyelőre ismeretlen.  A rablások száma 72-ről 40-re csökkent a múlt évben, amely messzemenően az elmúlt évek legalacsonyabb regisztrált esetszáma.

A lopások száma – minimális csökkenés mellett – a 2014-es év szintjén alakult, az elmúlt öt évet vizsgálva a legkevesebb esetszámmal. Ezen belül az autólopások száma 69-ről 45-re, vagyis több mint negyedével csökkent 2014-hez képest.

Tavaly az előző évhez képest csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, ennek ellenére 9-cel több halálos baleset történt 2014-hez képest, melynek következtében 13 emberrel több halt meg megyénk közútjain. A közlekedési bűncselekmények 8,2 százalékos növekedése az ittas vezetés bűncselekmény 15,2 százalékos (1380-ról 1590-re) emelkedésének volt köszönhető.

Az évértékelőn elhangzott: 2015-ben Bács-Kiskun megye határszakaszára minden eddiginél erősebb migrációs nyomás nehezedett, ennek ellenére sikerült garantálni a schengeni külső határszakasz, valamint az utas- és áruforgalom zavartalanságát. Az illegális migrációval kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tudomására jutott jogellenes cselekmények száma a 2015. évben 23 392 volt, amely jelentős emelkedést mutat az előző év adataihoz képest (12 655).

 

Elismeréseket adott át Dávid Károly

Dávid Károly rendőrfőkapitány az évértékelő első perceiben kiemelkedő helytállásuk, szakmai munkájuk elismeréseként jutalomban részesített négy Bács-Kiskun megyei rendőrt.

Takács Tibor őrnagy, a Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálata Őr és Kísérőőr Osztályának osztályvezető-helyettese, és Baka Mihály főtörzszászlós, a Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálata Menekültügyi Őr és Kísérőőr Osztályának segédelőadója azért vehetett át főkapitányi elismerést, mert január 15-én, a kiskunhalasi menekültügyi befogadó központban történt eset során, amikor a felbőszült menekültek kővel dobálták a rendőröket, példásan helytálltak.

A főkapitány elismerésben és jutalomban részesítette a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának két munkatársát, Ferentzi Gyula hadnagyot, a kapitányság Nyomozó Alosztályának nyomozótisztjét, valamint Fercsi Richárd főtörzsőrmestert, a Nyomozó Alosztály nyomozóját, mert segítségükkel a nyomozó hatóság 9 napon belül felderítette két, idős emberek sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmény elkövetőit.

 

Takács Tibor őrnagy, a Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálata Őr és Kísérőőr Osztályának osztályvezető-helyettese, és Baka Mihály főtörzszászlós, a Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálata Menekültügyi Őr és Kísérőőr Osztályának segédelőadója azért vehetett át főkapitányi elismerést, mert január 15-én, a kiskunhalasi menekültügyi befogadó központban történt eset során, amikor a felbőszült menekültek kővel dobálták a rendőröket, példásan helytálltak.

A főkapitány elismerésben és jutalomban részesítette a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának két munkatársát, Ferentzi Gyula hadnagyot, a kapitányság Nyomozó Alosztályának nyomozótisztjét, valamint Fercsi Richárd főtörzsőrmestert, a Nyomozó Alosztály nyomozóját, mert segítségükkel a nyomozó hatóság 9 napon belül felderítette két, idős emberek sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmény elkövetőit. Nem csak a bűnüldözésre, a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektettek

A bűncselekmények elkövetőinek felderítése mellett a rendőrség szakemberei országos és helyi kezdeményezésű bűnmegelőzési programokkal igyekeztek megszólítani elsősorban az általános- és középiskolásokat, a szülőket, pedagógusokat. A bűnmegelőzésben résztvevő szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésünk konstruktív és eredményes volt, csakúgy, mint a baleset-megelőzés terén. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!