Kék hírek, bulvár

2015.11.19. 18:07

Utat avattak, óvodát újítanak fel

Harmincmillió forintos támogatást nyert a város a kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére.

Tapodi Kálmán

A Belügyminisztériumtól kapott összeget a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák Ady Endre utcai Tagóvodája energetikai felújítására költik. Az önkormányzat 5 millió forint önerővel egészíti ki az elnyert összeget.
A munkálatokat jövő nyáron, a szünet idején végzik majd a város egyik patinás, 1896-ban épült polgárházán. Az Ady utcai óvoda homlokzatát eredeti formájában újítják fel, valamint az ablakokat és a tetőhéjazatot is teljesen kicserélik.

A Halasi Városgazda Zrt. volt a kivitelezője a Felsőváros egyik legforgalmasabb útszakasza, a Bajza utca útfelújításának. A 700 méteres utat egy bejárás keretében avatták fel szimbolikusan, mert a közlekedők már korábban birtokba vehették az utat.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kiskunhalas legismertebb hosszútávfutója, a veterán Tabajdi József is örül, hogy zökkenőmentesen lehet tekerni a Bajza utcában.
[/caption]Az új városvezetés megalakulása után célul tűzte ki az évtizedek óta elhanyagolt halasi úthálózat felújítását. Minderről a helyszíni sajtótájékoztatón beszélt Farkas Dániel. Az alpolgármester elmondta: az önkormányzat kezelésében levő gyűjtő utakat felújítási sorrendbe állították, és azokat a forrásoknak megfelelő mértékben mind szeretnék felújíttatni.
– Hogy miért éppen a Bajza utcával kezdtünk? Mert annak már készen voltak a felújítási tervei, amik felgyorsították a folyamatot – számolt be Fülöp Róbert polgármester. A közbeszerzési eljárás során a Halasi Városgazda Zrt. tette a legjobb ajánlatot, így a város saját cégének profilja egy új tevékenységgel bővült.

Molnár Ferenc, a társaság vezérigazgatója is kiemelte, hogy nem kifejezetten útépítési cég a zrt., de megfeleltek a kihívásnak. A munkák egy részéhez gépeket béreltek, habár nem csak aszfaltozás volt a feladatuk. - Az út alatti csatorna közel húsz éve nem volt kitakarítva, amit mi végeztünk el – mondta el Molnár Ferenc, aki hozzátette: ezen felül egy közel másfél kilométeres, nyitott csatornaszakaszt is kitisztították, így biztosan eljut a csapadékvíz a Dong-érig.

A 6 méter széles, igen kátyús útra, 5-6 centiméteres vastagságú aszfaltréteg került. A munkálatokra – amikre nettó 23,5 millió forintba költöttek – „örök garanciát” vállalt a kivitelező, hiszen az út karbantartását is a Halasi Városgazda Zrt. végzi.
Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre is lesznek források és egy jól gazdálkodó településnek élni kell az ilyen lehetőségekkel és pályázni kell a támogatásokra.  – Ennek a felújításnak köszönhetően a Bajza utca mögött található ipari terület is könnyebben elérhetővé válik az 53-as főútról – fűzte hozzá a politikus.

Új zebra a kereszteződésben

A tervek szerint a Fazekas Mihály és a Bajza utca kereszteződésénél egy új gyalogos átkelőhely is készül, ami a közelben lévő oktatási intézmények miatt is fontos. A város jövőre is folytatni kívánja az „útprogramot”, melynek során egy gyűjtőutat akarnak felújítani, valamint kisebb lakossági útfelújításokat is szeretnének támogatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!