Kék hírek, bulvár

2015.10.13. 14:23

Felfüggesztett börtönt kapott a kiskunhalasi tanár

A Kecskeméti Törvényszék jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és a pedagógusi hivatástól való kétéves eltiltásra ítélte azt a volt kiskunhalasi tanárt, aki az osztálykirándulásokon együtt ivott alkoholt diákjaival.

H. I.

Mint arról 2012 márciusában beszámoltunk: a most 40 éves, a diákok körében korábban közkedvelt O. Adrián Pétert azután tartóztatták le, hogy kiderült: egyik 9. osztályos tanítványa megharapta egy diáktársának a nemi szervét. A fiúk osztályfőnöke ellen az esetet követően fegyelmi eljárást indított a Szilády Áron Református Gimnázium, majd közös megegyezéssel szerződést is bontottak. Ügyészségi feljelentés született, a tanár viselt dolgai ez után kerültek reflektorfénybe. A Kiskunhalasi Járási Ügyészség 24 rendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat ügyében. A vád szerint a tanár kirándulások és táborok alkalmával alkoholfogyasztást engedélyezett tanítványainak, valamint a jelenlétükben vulgáris és obszcén kifejezéseket használt. Egy 2011-es kiránduláson ő is együtt ivott alkoholt a diákjaival, ekkor már nem tudta kontrollálni, hogy a fiatalok mennyit fogyasztanak, így több diák lerészegedett. Később is előfordult, hogy a tanulók a vádlott közreműködésével tetszőleges mennyiségben ittak szeszt.

O. Adrián Péter emellett fiútanítványai figyelmét felhívta egy homoszexuális tartalmú internetes oldalra is. Az osztályfőnök a kirándulásokon szexuális tartalmú beszélgetést folytatott a fiatalokkal, megjegyezve, hogy a lányok közül ő melyiket fektetné le. Az iskolában és a kiránduláson is szólt továbbá egy meleg pornószínészről, és rendszeresen beszélt a sértetteknek a saját szexuális életéről.
A vádlott az eljárás során nem vallotta magát bűnösnek, ugyanakkor elismerte, hogy a kirándulásokon korlátozott mennyiségben, ellenőrzött keretek között engedélyezte az alkoholfogyasztást. Elmondta azt is, hogy valóban beszélt a saját szexuális életéről a diákoknak, valamint a "melegpornóról" is.

A sértett diákok nem vallottak a tanár ellen, nem ismerték el, hogy a vádlott rossz hatással volt rájuk, de mint az az elsőfokú tárgyaláson elhangzott, ebben az esetben ezt tőlük nem is lehetett elvárni.
A Kiskunhalasi Járásbíróság márciusban egy év, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte O. Adrián Pétert. Az ügyészség és a vádlott is fellebbezett, így másodfokon folytatódott a per. A keddi, Kecskeméti Törvényszéken tartott tárgyaláson megjelent a tanár két volt tanítványa is, a már marketing-menedzserként dolgozó vádlott velük és ügyvédjével beszélgetett az ítélethirdetésre várva. Kiderült, hogy az ügyészség visszavonta végrehajtandó börtönbüntetésre vonatkozó fellebbezését, viszont azt továbbra is indítványozta a vádhatóság, hogy a tanárt a bíróság tiltsa el huzamosabb időre a pedagógusi hivatástól.
A bíróság végül ezt el is fogadta, az eltiltás időtartamát két évben megállapítva, a felfüggesztett egy év börtönön nem változtatva. Dr. Szörényi Mariann tanácselnök elmondta: O. Adrián egy sok problémával küzdő osztályt vett át, és pozitív változást ért el a diákok körében, mind tanulmányi téren, mind magatartásukban. A tanulókat még önkéntes munkára is rávette, vezetésével összekovácsolódott az osztályközösség. A tanár eredményeit a szülők és kollégái is elismerték.

Mint a tanácselnök kifejtette, a vádlott és védője arra hivatkozott, hogy az elmúlt tíz-húsz évben gyökeresen megváltozott a társadalmi közeg, a morális-erkölcsi felfogás, ehhez pedig alkalmazkodni kell a mai kor emberének, így a pedagógusoknak is. Dr. Szörényi Mariann kijelentette: a tanár felismerte, hogy akkor tud a nevelési-fejlesztési feladatainak igazán megfelelni, ha közeli, bizalmas kapcsolatot alakít ki a diákjaival, és ez a törekvés helyes volt.

- Ami viszont lényeges: teljesen mindegy, milyen más, eldurvult a társadalmi felfogás, mint korábban, azt mindig szem előtt kell tartani, hogy sohasem lehet mellérendelt szerepben egymással a diák és pedagógus. A pedagógus-diák viszony egészen más, mint az egyes magánemberek közötti vagy a fiatalok közötti viszony - hangsúlyozta a tanácselnök. Hozzátette: egy keskeny határról van szó, amelyet ugyanakkor a vádlott többször, hosszabb időn keresztül átlépett, egyre súlyosbodó módon, később már a fejlemények ki is csúsztak a kezei közül.
Dr. Szörényi Mariann azt is kiemelte: a szexuális felvilágosítás is nyilvánvalóan helyes és megfelelő, de erre is igaz, hogy a tanárnak meg kellett volna találnia a megfelelő hangot, módszert a fiatalok egészséges pszichoszexuális fejlődésének előmozdítására.
- Ez nem nyilvánulhat meg abban, hogy hasonlóan obszcén és vulgáris kifejezéseket használ, mint a diákok - mondta a bírónő.

Így kommentált a volt tanár

- Hálát adok a jó istennek, hogy túlvagyok rajta. Köszönöm feleségemnek a töretlen hűségét és támogatását, a családomnak, barátaimnak, a tanítványaimnak és tanítványaim szüleinek. A másik, amit mondanék: Isten óvja a magyar pedagógusokat ezután az ítélet után! - nyilatkozta lapunknak O. Adrián az ítélethirdetést követően.

 

Ezek is érdekelhetik