Kék hírek, bulvár

2014.10.27. 07:21

Itt a hűvös idő: ideje átnézetni az autóinkat

A megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyok miatt fokozott balesetveszélyre figyelmezteti a rendőrség a közlekedőket.

Zsámbóki Dóra

Ebben időszakban rövidülnek a nappalok, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is nehezíti a közlekedést. A legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre – írják.

Az ősszel és télen bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezetik járműveiket, míg a láthatóság hiányosságai főként a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot. Ebben az időszakban nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Ősszel és télen általában a menetidő is nő, ezért fontos időben elindulni, a késéseket pedig nem száguldozással behozni.
Az autósoknak a rendőrség javasolja a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzését. Fontos a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő használata. A rendőrség javasolja, hogy a kezdő járművezetők és azok, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, vezetéstechnikai pályákon gyakoroljanak. Ebben az időszakban a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Nagyobb utak esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról, hiszen adott esetben biztonságosabb, ha nem autóval indulunk útnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!