Kék hírek, bulvár

2014.02.13. 18:08

Százezres bírság az orvhalásznak

A szigonyozás elkövetése mellett állami halászjegy és területi engedélye sem volt, a Bács-Hosz feljelentést tett ellene.

Popovics Zsuzsanna

Nemrég értek tetten egy tassi illetőségű személyt, amint tiltott módon halászott a Kiskunsági Főcsatornán. A szigonyozás elkövetése mellett állami halászjegy és területi engedélye sem volt, a Bács-Hosz feljelentést tett ellene. Az intézkedő halőr ellenőrzéséig az orvhalász halat nem fogott, tettét írásban elismerte. Ezen bizonyítékok alapján hozott határozatot a feljelentés ügyében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága. Eszerint az orvhalász köteles 100 ezer forint bírságot fizetni, továbbá 24 hónapra el is tiltották a halász- és horgászjegy váltásától.

A vonatkozó törvények alapján a halvédelmi bírság mértéke 10.000-500.000 ezer forintig terjedhet, az állami horgászjegy váltás tilalma pedig 3 hónaptól 3 évig. A hatósági határozat szerint az orvhalász cselekménye veszélyt jelentett a halállományra, ez tette indokolttá a magasabb bírság és eltiltási érték megállapítását.

Halvédelmi bírságot évente több tucatszor ró ki a megye földművelésügyi igazgatósága, a Horgász Egyesületek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége halőreinek feljelentése nyomán. Ekkora összegű bírságot azonban csak ritkán rónak a vétkesekre.

Címkék#Tass

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!