Kék hírek, bulvár

2014.02.25. 11:45

Felakasztotta a feleségét, 15 évet kapott

Jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a helvéciai férfit, aki 2012 őszén fölakasztotta feleségét, majd megpróbálta öngyilkosságnak beállítani a bűncselekményt.

Zs. D.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa az emberölés bűntette miatt T. György Sándor ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék első fokú ítéletét. A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát – melynek végrehajtási fokozata börtön – 13 évről 15 évre súlyosította.

Mint arról  korábban beszámoltunk: a 47 éves férfi 2012 őszén megölte 38 éves feleségét, majd a gyilkosságot öngyilkosságnak próbálta beállítani. A kriminalisztikában ritka elkövetési módot a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóinak sikerült leleplezniük.

A büntetlen előéletű, gazdálkodó vádlott és T. Krisztina sértett 2010-ben kötött házasságot, amiből egy gyermek született. A vádlottnak előző házasságból három gyereke van, ők volt felsége háztartásában élnek. A vádlott és a sértett házassága során állandó konfliktusforrást jelentett, hogy a férj igyekezett korlátozni a felesége és annak családja közötti kapcsolatot, megpróbálta az asszonyt családjától elszigetelni, holott a sértett és családja igényelte a szoros kapcsolat fenntartását. A vádlott és a sértett házassága 2012 októberére annyira megromlott, hogy a nő úgy döntött, elhagyja a férjét, és magával viszi közös gyermeküket. Ezt megbeszélte családjával, elsősorban édesanyjával és sógorával, akikkel úgy állapodott meg, hogy Szigetszentmártonba, a szüleihez fog költözni.

2012. november 6-án a vádlott, a nő és közös gyermekük helvéciai házukban tartózkodtak. A késő délutáni órákban a férfi tudomására jutott, hogy felesége el kívánja őt hagyni. A férj elhatározta, hogy megöli a felségét. Lement a pincébe, ahol magához vett egy disznóvágáshoz használatos 3,4 méter hosszú, egyik végén hurkos, erős kötelet. A lakásba visszatérve a hurkot hátulról a nő nyakába vetette, majd a kötél másik végét átfűzte a konyhaajtó felett lévő fűtéscsövön, és megpróbálta az asszonyt a kötéllel felhúzni. A nyakán megszoruló kötéltől a sértett fuldokolni kezdett, megpróbálta kézzel meglazítani a kötelet, azonban a férje addig húzta felfelé, amíg a sértett ellenállása megszűnt.

A vádlott a felesége halála után öngyilkosság látszatának keltése érdekében több változtatást is tett a helyszínen. A csövön függő holttest mellé elhelyezett egy konyhai széket, mintha felesége az öngyilkosság elkövetése során arról ugrott volna le. A holttestet tartó kötelet, a sértett testét a konyhai kövezetre hanyatt fektette. A manipuláció közben a kötelet, a fűtéscsövet, illetve a széket összevérezte, ugyanis az akasztás közben a kötél kidörzsölte két ujját, és ezek a horzsolások vérezni kezdtek.

Ez után a vádlott kisfiát felöltöztette, kivitte a teraszra, a bejárati ajtó láncát belülről beakasztotta, és az ablakon mászott ki, közben itt is vérnyomokat hagyott. Átmentek a vádlott szomszédban lakó édesanyjához, akinek a férfi azt állította: azért jöttek el otthonról, hogy a felesége nyugodtan tudjon telefonálni.

Később a vádlott hazament, de nem tudott az ajtón át bejutni a lakásba. Ezért eljátszotta azt, hogy felhívja a feleségét, majd visszament az anyjához, akivel közölte, baj lehet otthon, mert a felesége nem nyit ajtót, és nem veszi fel a telefont sem. Ezek után visszament a házához, feltörte az általa bezárt lakásajtót, értesítette a mentőket, és belülről bezárta a kimászáskor nyitva hagyott ablakot.
A vádlott a mentőknek, a rendőröknek és a családtagoknak is azt állította, hogy a felesége öngyilkos lett, de az eljárás során később elismerte, hogy ő követte el a gyilkosságot.

A Szegedi Ítélőtáblán kedden meghozott ítélet indoklásakor elhangzott: a Szegedi Ítélőtábla további súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott a bűncselekményt közeli hozzátartozója sérelmére, teljesen öncélúan, önző szerelemféltésből követte el. Emellett – bár még pontosan felmérhetetlen, milyen hatással lesz közös gyermekük fejlődésére a bűncselekmény, édesanyja elvesztése –, de máris mutatkoznak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a cselekmény megviselte a gyermeket.

A tanácselnök bíró kifejtette: a vádlottat az emberölés alapesetében marasztalták el, de magatartása nagyon közel állt ahhoz, hogy megállapíthassák az előre kitervelten és a különös kegyetlenséggel történt elkövetett emberölést is, amely esetben már az életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható lenne. Mindezeket figyelembe véve a táblabíróság a törvény szerinti legsúlyosabb büntetést, a 15 év szabadságvesztést látta indokoltnak.
Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!