Kék hírek, bulvár

2013.09.23. 11:01

Odacsukta a buszajtó a kislányt

Mellkasi és hasi zúzódásokat szenvedett az a 12 éves kislány, aki a kecskeméti 22-es busz ajtajai közé szorult leszállás közben. A Kunság Volán sajnálja az esetet, de a buszvezető nem hibázott.

Zsámbóki Dóra

A tanév második napján Kecskeméten, a Széchenyivárosban, a Hőközpont nevű megállónál a 22-es busz ajtajai közé szorult egy 12 éves kislány. Az esetről a kislány édesanyja, Szabó Sándorné értesítette szerkesztőségünket. Az asszony elmondta: egyedül utazó lánya, Laura le akart szállni a buszról, de a „figyelmetlen” sofőr odacsukta a gyermeket. Állítása szerint az utasok kiabáltak a vezetőnek, aki erre kiengedte a kislányt, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az utas jól van-e, elhajtott.

Szabó Sándorné érdeklődésünkre elmondta: a kislány a baleset után orvosi ellátásra szorult, hasi és mellkasi zúzódásokat szenvedett, két hétig iskolába sem tudott menni. Az asszony felkereste a Kunság Volán panaszirodáját, ahol nem sok jóval kecsegtették. – Megtudtam, hogy a társaságnak van utas-balesetbiztosítása, mely – ahogy mondták – törésekre fizet háromezer forintot. Ezzel finoman arra utaltak, hogy egy fillért sem fogok látni – mondta az asszony, aki hangsúlyozta: ő nem pénzt akar, hanem azt, hogy kérjenek elnézést, ismerjék el, hogy a buszsofőr hibázott, és azt, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő senkivel. Az édesanya többek tanácsára a rendőrséget is felkereste. Ott – állítása szerint – azt mondták neki, hogy örüljön, hogy nem kerül ő bajba, mert – szerintük – 14 éven aluli gyermek nem utazhat egyedül tömegközlekedési eszközön.

Utóbbi kérdéssel kapcsolatban is megkerestük a Kunság Volánt, ahol azt a választ kaptuk: az üzletszabályzatuk értelmében kísérő nélkül nem jogosult utazásra a hat éven aluli gyermek, ennek ellenőrzése az autóbuszvezető feladata. (Az utazási feltételeik között a 14. életévvel kapcsolatban egyébként annyi szerepel, hogy a 14. életévét be nem töltött kísérő nélkül utazó kiskorú kizárólag az utazás megkezdése előtt zárható ki az utazásból...)

A balesettel kapcsolatban Hári Ernőtől, a Kunság Volán termelési igazgatójától megtudtuk: az eset után 3 nappal jegyzőkönyvet vettek fel a történtekről és eljárást indítottak a baleset körülményeinek kivizsgálására.
– A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy autóbuszvezető kollégánk meggyőződött arról, hogy a leszállást az utasok befejezték és az ajtók zárását megkezdte, amikor a gyermek, aki korábban a 14-es járat helyett a 22-es szállt fel, a Hőközpont nevű megállóban egy hirtelen döntés eredményeként mégis a leszállást választotta az ajtó záródását jelző csengő megszólalása után, amely a gyermeket már elmondása szerint odacsukta – nyilatkozta a termelési igazgató.

– Sajnos gyakran előfordul, hogy az ajtók záródását jelző csengő megszólalását követően dönt az utas úgy, hogy utazását megszakítja és a leszállást választja. A csengő megszólalását követően automatikusan, néhány másodperci késleltetés után kezdődik meg az ajtók záródása, ezért hívjuk fel utasaink figyelmét, hogy a csengő megszólalását követően a leszállást be kell fejezni – hangsúlyozta Hári Ernő.

Laura balesetével kapcsolatban Hári Ernő azt mondta: az esetet sajnálják, és bíznak benne, hogy a kislány további utazásai során szolgáltatásaikat „balesetmentesen fogja igénybe venni”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!