Kék hírek, bulvár

2013.09.17. 09:57

Közérdekű munkával büntették az éticsigagyűjtőket

250 illetve 300 óra közérdekű munkát szabtak ki két férfival szemben, akik mintegy 50 kilónyi, közel 2500 darab éticsigát szedtek össze engedély nélkül.

H. I.

A két illető még június 3-án, reggel Kecskemét-Katonatelepen, a Lombos utcai tanyák melletti erdős-mezős területen gyűjtötte össze a rengeteg éticsigát. Csakhogy ehhez engedéllyel kellett volna rendelkezniük, ráadásul a csigák jórészük „méreten aluli” volt.

- Ezer darab csiga házának átmérője nem érte el a 30 millimétert sem. Az éticsiga védett, természetvédelmi értéke 2 ezer forint. Gyűjtéséhez szükséges a természetvédelmi hatóság engedélye, a 30 milliméternél kisebb házátmérőjű csiga gyűjtése pedig tilos, arra engedély sem adható. A két férfi engedély nélkül gyűjtötte az éticsigákat, azonban cselekményüket észlelték és a Természetvédelmi Őrszolgálat alkalmazottai a helyszínen visszavették és szabadon engedték a jogellenesen megszerzett csigákat, amelyek visszakerültek természetes élőhelyükre – nyilatkozta portálunknak dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A két férfit a természet védelméről szóló törvény alapján természetvédelmi bírsággal lehet büntetni. Ezért a megyei főügyészség közérdekvédelmi szakága a férfiak bírságolása érdekében hatósági eljárást kezdeményezett az illetékes természetvédelmi hatóságnál.

A jogellenes csigagyűjtéssel a két férfi egyébként bűncselekményt is megvalósított: a Kecskeméti Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt vádirat benyújtása nélkül bíróság elé állította őket. A Kecskeméti Járásbíróság közelmúltban hozott jogerős ítéletével az egyik csigagyűjtővel szemben 250, a másikkal szemben pedig 300 óra közérdekű munkát szabott ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!