Kék hírek, bulvár

2013.06.05. 14:47

Szamurájkarddal hajtották volna be az uzsorakölcsönt

Szamurájkarddal és késsel felszerelkezve látogatta meg adósaikat az a kalocsai, uzsorakölcsönök „kihelyezésével” foglalkozó pár, akik ellen most emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség.

H. I.

Az elsőrendű vádlott kalocsai férfi és élettársa, egy szintén kalocsai nő – aki a per másodrendű vádlottja lesz – a városban és a környező községekben 2005 és 2011 között összesen tizenhárom, nehéz anyagi körülmények között élő, kölcsönért hozzájuk forduló magánszemélynek nyújtottak 4 és 35 ezer forint közötti pénzösszeget. Mégpedig aránytalanul magas, százszázalékos kamat felszámításával, több esetben havi rendszerességgel – tudtuk meg dr. Schmidt Gábortól, a megyei főügyészség szóvivőjétől.

– A sértettek rászorult helyzetét kihasználó vádlottak a határidőre meg nem fizetett összegekre további kamatokat számoltak fel. Üzletszerűen folytatott tevékenységükkel a sértetteket és hozzátartozóikat súlyos nélkülözésnek tették ki. Több sértettet, akik nem tudták vagy nem akarták határidőben visszafizetni a kölcsön uzsorakamattal megnövelt összegét, az otthonukban is felkeresve módszeresen bántalmaztak. Az adósokat és családtagjaikat – egyes esetekben szamurájkarddal és késsel – öléssel és bántalmazással fenyegették, hogy kikényszerítsék az uzsorakölcsön kifizetését – mondta el Schmidt Gábor.

A szóvivőtől azt is megtudtuk: az uzsorás pár – munka és szállás biztosításának ígéretével  – több hajléktalant kalocsai otthonukba csalt, és aztán nem is engedték el őket.

– A sértetteket személyi szabadságuktól megfosztották, éheztették, irataikat, bankkártyájukat elvették és az embertelen körülmények között, az istállóban elszállásolt férfiakat bántalmazással, illetve annak kilátásba helyezésével lopások elkövetésére kényszerítették. A sértettek által elvégzett munkákért bért nem fizettek, az elsőrrendű vádlott az egyik sértett szociális segélyét is rendszeresen elvette – folytatta Schmidt Gábor.

Az ügyészség az elsőrendű vádlott fiútestvére ellen is vádat emelt. A fivér  –  a harmadrendű vádlott – a pártól függetlenül, de hasonló módon szintén uzsorakölcsönöket nyújtott 2009 és 2011 között Kalocsán két sértettnek. Majd amikor a sértettek az uzsorakamatot már nem tudták fizetni, életük kioltásával, illetve veréssel fenyegette őket. A fenyegetésben egy alkalommal a harmadrendű vádlott fia is részt vett, egy bozótvágó kést felhasználva. Így ő is vádlott lesz a perben.

A szóvivőtől érdeklődtünk a vádlottak monogramja, illetve életkoruk iránt is, de ezt személyiségi okokra hivatkozva nem közölte Schmidt Gábor. Annyit tudtunk még meg, hogy az elsőrendű vádlottat 2011 októberében, míg élettársát és a fivért 2012 szeptemberében vették őrizetbe a rendőrök. Ők hárman azóta is előzetes letartóztatásban vannak, a negyedrendű szabadlábon védekezhet majd a perben. A négy személyt a Kecskeméti Járási Ügyészség uzsorabűncselekmény bűntettén túlmenően többek között jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével, zsarolás bűntettével, rablás bűntettével, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettével is vádolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!