Kék hírek, bulvár

2013.05.13. 18:00

Óvatosak a drogárusok

Mindössze tizenkilenc bűncselekménnyel több vált ismerté az elmúlt esztendőben Kiskunfélegyházán és térségében – derült ki a kapitányságvezető beszámolójából, melyről legutóbbi ülésén tárgyalt a város képviselő-testülete.

Vajda Piroska

A félegyházi rendőrkapitányság területén a regisztrált bűncselekmények száma az előző évhez képest alig észrevehető mértékben 1,8 százalékkal nőtt, így az előző évi 1032 helyett 1051 bűncselekmény vált ismertté – olvasható Timafalvi László, alezredes beszámolójában.
Emberölés miatt 1 esetben indult büntetőeljárás. A gyors intézkedésnek köszönhetően azonban még a helyszínen elfogták a bűncselekmény elkövetőjét. Nőtt a testi sértések száma. Míg 2011-ben 25 ilyen bűncselekmény történt, addig tavaly már 41 alkalommal indítottak eljárást emiatt. A családon belüli erőszak is növekvő tendenciát mutat. Zaklatás miatt 10 alkalommal indítottak nyomozást. A közlekedési bűncselekmények esetében tapasztalható növekedés egyben a felderítésre és a megelőzésre fordított erőfeszítést is mutatja – áll a kapitány beszámolójában. Míg 2011-ben huszonegyszer jártak el ittas járművezetés miatt, addig ez a szám tavaly már 44 volt. Közúti baleset okozása miatt tízszer jártak el, szemben a 2011. évi 3 esethez képest. A baleseti okok legfőbb forrása az ittas vezetés, illetve a sebességtúllépés, ezért továbbra is folyamatosak lesznek a sebességmérések. Tavaly egyébként a kapitányság illetékességi területén 212 közlekedési baleset vált ismertté.

Csökkent a kábítószerrel való visszaélések száma is. Az elmúlt évben mindössze hat esetben indítottak nyomozást, míg 2011-ben 14 ilyen bűncselekmény miatt jártak el. Ugyanakkor a kábítószer egyre nagyobb mértékben jelen van Félegyházán, de a használt szerek struktúrája is jelentős változáson ment keresztül. A használók többsége továbbra is fiatalkorú, vagy a fiatal felnőtt korosztályba tartozik. A terjesztők egyszerre csak kisebb mennyiségű anyagot tartanak maguknál, így lebukás esetén a legjellemzőbb védekezés, hogy saját fogyasztásra tartják a szereket. Az utóbbi évben főként a „designer drogok” használata került előtérbe. Ezek hatóanyaga nem minősül kábítószernek, de a szervezetben átalakulnak tudatmódosító anyaggá. A korábbi évek slágere a „kati”, és „kristály” néven ismert mefedron hatóanyagú szer volt, melyet 2011-ben tiltott pszichotrop anyagok közé soroltak, így használója, forgalmazója is büntethetővé vált. A kábítószerpiac azonban gyorsan reagált erre is, és helyette a jelenleg még legálisnak minősülő pentakristály nevű szintetikus anyag, illetve a herbál vagy zsálya néven ismert szintetikus oldatba áztatott növényi őrlemény (főként cigarettaként felhasználva) került előtérbe.

Jelentősen 39-ről 52-re emelkedett a csalások száma, melyek többségét az interneten követték el. A sértettek általában az online aukciós oldalakról rendeltek műszaki eszközöket, melyeket előre kifizettek, a megrendelt terméket azonban egyáltalán nem kapták meg, vagy helyette értéktelen tárgyakat találtak a csomagban. Az ilyen ügyek felderítése minden esetben elhúzódó. Ennek ellenére több alkalommal is sikerült az elkövetőt felelősségre vonni, nem egyszer pedig a megrendelt termékért kifizetett összeget visszaszerezni – olvasható a rendőrségi beszámolóban, amelyet elfogadott a város testülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!