Kék hírek, bulvár

2013.03.11. 11:00

Most kiderül, megalázták-e az elmebetegeket?

Ítéletet hirdet a Kiskunhalasi Járásbíróság abban a büntetőügyben, melynek tárgyát szemérem elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények képezik. Az ügyben a városi bíróság zárt tárgyalást rendelt el, a szerdai ítélethirdetés azonban nyilvános lesz.

Tapodi Kálmán

Az első hírek három évvel ezelőtt láttak napvilágot arról, hogy brutális kegyetlenkedések helyszíne lehetett Kiskunhalason a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthona. Az intézet egykori munkatársai állították: kegyetlenül megverték és rendszeresen megalázták a betegeket az intézmény zárt osztályán.

Az ügyben feljelentést tevők akkoriban úgy nyilatkoztak: mindketten szemtanúi voltak annak is, hogy cigarettáért, vagy teáért cserébe a betegek orálisan elégítették ki egymást a hírhedtté vált „7-es osztályon”.
A feljelentés nyomán hosszú hónapokig vizsgálódtak a nyomozók a Kőrösi úti intézményben, s végül az intézet három dolgozója ellen merültek fel olyan adatok, amelyek alapján megindult ellenük a nyomozás.

A vádirat szerint az ügy három vádlottja a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek kiskunhalasi otthonában dolgozott ápolóként, ahol az I. rendű vádlott 2009 nyara és 2010 januárja között hat alkalommal – részben a szubintenzív szobában, részben pedig a fürdőszobában – fajtalankodott egy, az otthonban ápolt kóros elmeállapotú sértettel, akit megkötözött és a szájába zsebkendőt tett.
A vádirat a II. rendű vádlottat azzal vádolja, hogy az egyik – szintén kóros elmeállapotú – gondozottat megütötte és megrugdosta, a III. rendű vádlottat pedig azzal, hogy jogtalan haszonszerzés végett bántalmazással fenyegetve arra kényszerített két másik – részben szintén kóros elmeállapotú – gondozottat, hogy neki élelmet vásároljanak, egy harmadikat pedig bántalmazott.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Állítólag ebben a helyiségben történt a bűntettek egy része ILLUSZRÁCIÓ
[/caption]

A három vádlott pere 2011. év januárjában, zárt ajtók mögött kezdődött Kiskunhalason. A bíróság sorra meghallgatta azokat a tanúkat is – közöttük a hetes osztály dolgozóit és a sértettek gondnokait –, akiket a nyomozóhatóság is kihallgatott. Az ügyben szerdán hirdetnek ítéletet.

Az ombudsman is vizsgálódott a halasi intézetben

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is jelentést készített a halasi intézményről, miután panasszal élt hivatalánál az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány. Mint akkoriban lapunkban is beszámoltunk róla: a több szakértő szervezet bevonásával lezajlott ombudsmani vizsgálatok többi között a betegek költőpénzének kezelésére, az ellátottak kapcsolattartási jogaira és a várólisták kezelésére is kiterjedtek. Kifogás érkezett amiatt is, hogy az otthon egyik lakóját állandó korlátozás alatt tartják (például dühöngései miatt asztallábhoz kötözik) a 7. osztályon. A vizsgálat ebben a tekintetben – kisebb szabálytalanságoktól eltekintve – nem tárt fel jogszabályszerű működéssel ellentétes körülményeket.

A 2011. őszen nyilvánosságra került jelentésből is megtudható, hogy az intézmény 7. osztályán a leginkább problémás ellátottak gondozása folyik, akkoriban rendkívül magas számmal (33 fővel), fogyatékos, pszichiátriai, szenvedélybeteg vagy éppen ezek kevert kórképével küzdő gondozottakkal. „Az osztály létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a nehezen kezelhető, fokozottabb ellenőrzést, felügyeletet igénylő, a többi ellátottra veszélyes magatartást tanúsító ellátottak itt kerüljenek elhelyezésre, mert éppen állapotuk miatt nem illeszthetők be normál közösségbe” – olvasható többi között a jelentésben.

A 2011. őszen nyilvánosságra került jelentésből is megtudható, hogy az intézmény 7. osztályán a leginkább problémás ellátottak gondozása folyik, akkoriban rendkívül magas számmal (33 fővel), fogyatékos, pszichiátriai, szenvedélybeteg vagy éppen ezek kevert kórképével küzdő gondozottakkal. „Az osztály létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a nehezen kezelhető, fokozottabb ellenőrzést, felügyeletet igénylő, a többi ellátottra veszélyes magatartást tanúsító ellátottak itt kerüljenek elhelyezésre, mert éppen állapotuk miatt nem illeszthetők be normál közösségbe” – olvasható többi között a jelentésben. A vád: szemérem elleni erőszak és más bűncselekmények. ILLUSZTRÁCIÓ Állítólag ebben a helyiségben történt a bűntettek egy része ILLUSZRÁCIÓ -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!