Kék hírek, bulvár

2012.12.20. 14:12

Nagyüzemben lopták az áramot

Csütörtökön kezdődött annak a tizenöt vádlottnak a büntetőpere, akik az ügyészség szerint áramot loptak, összesen közel 200 millió forint értékben. A vádlottak között van többek között egy ismert soltvadkerti székhelyű, műanyag- és csomagolóanyag-gyártással foglalkozó cég vezetője is.

H. I.

Három nő és tizenkét férfi ült le csütörtökön délelőtt a Kecskeméti Törvényszék dísztermében a vádlottak padjára. Ők az áramlopásos per főszereplői. Valamennyien szabadlábon védekezhetnek, bár az elsőrendű vádlott K. Tamás és a másodrendű vádlott O. Pál 2010 júniusa és 2011 februárja között előzetes letartóztatásban is volt, de aztán óvadék ellenében kijöhetett a rácsok mögül.

Ők voltak az ügyben „az agy”, a többi vádlott tőlük rendelte meg az áram hivatalosnál olcsóbb beszerzését. Mint azt dr. Nagy Norbert, a megyei főügyészség ügyésze a vádismertetés során elmondta: a villanyszerelő szakképzettséggel rendelkező K. Tamás 1996 és 2004 között az EDF DÉMÁSZ Zrt. jogelődjénél dolgozott szerelőként, míg az elektroműszerész végzettségű O. Pál a DÉMÁSZ Partner Kft.-nél tette ugyanezt 2008-ig. 2006-ban aztán „elhatározták, hogy a szakképzettségük nyújtotta ismereteiket felhasználva, rendszeres jogtalan haszonszerzés céljából magánszemélyek és vállalkozások részére segítséget nyújtanak villamos-energia jogtalan eltulajdonításához” – jelentette ki az ügyész.

Összesen négy cégnek és hat magánszemélynek segítettek az áramlopásban. Soltvadkerten, Kiskőrösön, Bócsán és Baján „dolgoztak”, és mint összeszámoltuk: az áramszolgáltatónak – természetesen megrendelőikkel, azaz a többi vádlottal közösen – közel 200 millió forintos kárt okoztak a villanyórák visszapörgetésével. A kár nem térült meg.

A legnagyobb „spórolást” az áramlopással a vádirat szerint egy soltvadkerti székhelyű, műanyag-, fólia- és csomagoló-anyaggyártással foglalkozó kft. érte el. Ennek ügyvezetője, a perben ötödrendű vádlott Sz. Tamás megbízta K. Tamást és O. Pált a mérőóra „megpiszkálásával”. Ez meg is történt, a berendezés 2006 júliusa és 2007 decembere között a tényleges elfogyasztott árammennyiség egyharmadát mérte. Ekkor a cégvezető kérte a szerelőket, állítsák át újra az órát, hogy a lopás „ne legyen annyira feltűnő”. A szerelők 2008 elején ezt is teljesítették, az óra innentől kezdve a valós fogyasztás felét mutatta. 2009. decemberében aztán az órát leszerelték, egy újabb manipulálásra, majd a visszaszerelés után egy, a DÉMÁSZ-éhoz nagyon hasonló, de hamis zárócímkét helyeztek rá. A soltvadkerti cég összesen négy év alatt 140,5 millió forint értékű áramot lopott el, az első- és másodrendű vádlottak az ügyvezetőtől havi 200 ezer forintot kaptak ellenszolgáltatásként. A szerelők ezenkívül megbütykölték például egy bajai panzió, egy szeszesital-üdítőital gyártásával foglalkozó kiskőrösi kft. és egy bócsai tanyán élő házaspár mérőóráját is, ezek szintén csak a valós fogyasztás egy részét mutatták ezután.

Csütörtökön az elsőrendű vádlottat hallgatta volna meg Surányiné dr. Pólik Edina büntetőtanácsa, de ő nem tett vallomást. Felolvasott kihallgatási jegyzőkönyveiből kiderült: végig, az egész nyomozás során tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Csak annyit ismert el, hogy járt az egyes lakásokban, cégek telephelyén, de azt nem, hogy manipulálta volna a mérőórákat. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Közel 200 millió forint értékben lopták az áramot az ügyészség szerint
[/caption]

A vádlottakat különböző mértékű és minősítésű (az elsőrendűt különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett) lopással és csalással vádolja az ügyészség, a vádiratban nyolc vádlottal szemben indítványozzák letöltendő börtönbüntetés kiszabását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!