Kék hírek, bulvár

2012.11.07. 05:43

Eltiltották foglalkozásától a csaló ügyvédet

A korábbi elsőfokú döntést helybenhagyva, jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte kedden a Kecskeméti Törvényszék dr. H. János volt szegedi ügyvédet, aki 15 sértettől közel 170 millió forintot csalt ki.

Hraskó István (Petőfi Népe)

A most 49 éves, közel két évig előzetesben lévő, a tárgyalásra viszont már házi őrizetéből szabadlábon érkező férfit a nyomozó ügyészség jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalással, sikkasztással, hitelsértéssel és ügyvédi visszaéléssel vádolta meg. Az ügyvéd 2006 szeptemberétől havi 3-6 százalékos, irreális hozam ígéretével különböző nagyságú pénzösszegeket vett át ügyfeleitől, régi barátjától, egyetemi évfolyamtársától.

Volt, aki „csupán” másfél millió forintot, más viszont közel 25 milliót bízott rá. Az ügyvéd a pénzekről letéti szerződést állított ki. H. János 2008 őszétől már egyáltalán nem teljesítette a szerződésben vállaltakat, majd elérhetetlenné vált ügyfeleinek, hiába hívták telefonon, vagy keresték személyesen.
A vádlott korábban a sikkasztást elismerte, de a csalássorozattal kapcsolatban tagadta felelősségét. Azt mondta, nem állt szándékában ügyfeleinek kárt okozni, csupán „plusz szolgáltatást” akart számukra nyújtani. Többször egy „magas gazdasági és üzleti körökkel” kapcsolatban álló ausztrál férfit emlegetett, mondván: ez az rejtélyes alak intézte a befektetéseket.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Soha többé nem húzhat talárt a csaló ügyvéd.
[/caption]

H. János kijelentette: ő csak közvetített, és vesztét a külföldi befektető lelépése okozta. Az ausztrálról viszont semmit nem árult el a bíróságnak, „saját és családja testi épsége érdekében”. A befektető létezését egyébként sem tanúk, sem okiratok nem bizonyították.

A pert a szegedi bíróság elfogultsága miatt tárgyalták Kecskeméten. Elsőfokon a városi bíróság négy év hat hónap börtönre ítélte a vádlottat, egész életére eltiltotta foglalkozása gyakorlásától és az okozott kár megtérítésére kötelezte. A döntés ellen fellebbezett dr. H. János és az ügyészség is. A vádlott védője, dr. Galgóczi Zoltán keddi perbeszédében elmondta: véleménye szerint nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy dr. H. János meg akarta téveszteni ügyfeleit. Tény, hogy nem fizette vissza a pénzeket és felelőtlen vagyonkezelő volt, de nem csalást követett el, hanem "csak" hűtlen kezelést. A védő szerint ráadásul a sértettek nemtörődöm magatartása is nagy szerepet játszott az ügyben.

– Teljes életemet elvesztettem. Nem befektetést akartam, hanem kiváltani a lakásom – mondta a tárgyaláson az egyik jelenlévő sértett. A drámai mondatra a vádlottól is hasonló szavak érkeztek. Elnézést kért az átvert asszonytól, majd így folytatta:
– Nem volt semmilyen rossz szándékom, de beleestem a szakadékba. Életpályám kettétört, egészségem tönkrement, padlón vagyok. Ez már számomra komoly büntetés – mondta, humánus, méltányos, arányos büntetést kérve a bíróságtól, amely után folytathatná ügyvédi munkáját.
Dr. Lehoczky Zoltán tanácselnök végül helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Megszüntette a vádlott házi őrizetét, de H. Jánosnak hamarosan börtönbe kell vonulnia, és ügyvédi talárt már soha nem ölthet magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!