Kék hírek, bulvár

2012.05.05. 13:05

Eloltották a bugaci tüzet, kezdődik a károk felmérése

Szombaton délelőtt az utolsó tűzoltók is elhagyták a bugaci Nagyerdő területét, ahol múlt vasárnap tombolt óriási tűzvész.

Zs. D.

Szombaton délelőttre befejeződött a tűzoltás a bugaci pusztán, ahol még múlt vasárnap csaptak fel a lángok. Mint arról folyamatosan beszámoltunk: a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) területén 1100 hektár erdőt és ősborókást emésztett fel a tűz, melynek eloltásán több mint 100 tűzoltó, illetve több tucat önkéntes lánglovag, a KNP munkatársai és civilek is munkálkodtak. Az oltásba több helikopter is bekapcsolódott. A tüzet még múlt vasárnap éjjel lokalizálták, de mivel a Nagyerdő fái és aljnövényzete folyamatosan izzott és füstölt tartani lehetett attól, hogy a lángok új erőre kapnak.

A terület végleges eloltásán vasárnap óta szakadatlanul dolgoztak. A csütörtöki eső is besegített az oltásban részvevőknek: pénteken már "csak" 24 tűzoltó végezte az utómunkálatokat. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton délelőtt azt közölte, hogy sikerült az izzást is teljesen megszüntetni, így az utolsó tűzoltók is elhagyhatták a bugaci Nagyerdő területét.

A KNP munkatársai viszont még járják, őrzik a tűz járta pusztát: az elpusztult erdő és ősborókás pontos körbemérése zajlik. Megkezdődött a gazdasági illetve a természeti károk felmérése is. Utóbbi hosszú időt fog igénybe venni. Lundai Tünde, a KNP természetvédelmi őre kérdésünkre elmondta: a gazdasági kár az előzetes becslések szerint 100 milliós nagyságrendűre tehető.

Több száz évre is szükség lehet az ősboróka újra szaporodásához

A bugaci pusztán tomboló tűzben a terület legfőbb turisztikai vonzerejét jelentő, több száz éves ősborókás nagy része is megsemmisült. Lundai Tündétől megtudtuk: az ősboróka magról szaporodik, de mivel rendkívül kemény a maghéja, nehezen csírázik ki. A folyamat természetes beindításához talajmenti fagy kell, mely megrepeszti a maghéjat, vagy a fenyőrigók áldásos segítsége. A kismadarak bélrendszere ugyanis olyan enzimet termel, mely megbontja az elfogyasztott boróka maghéját.

A boróka egyébként - mint megtudtuk - nagyon lassan nő. Mint arra a természetvédelmi őr rámutatott: Bócsán 18 éve égett le az ősborókás egy része, ott azóta sincs boróka újulat. Ahhoz tehát, hogy természetes úton újra annyi boróka díszítse a bugaci pusztát, mint a tűzvész előtt, több száz évre is szükség lehet.

Cáfolja a katasztrófavédelem, hogy nem volt megoldott a tűzoltók ellátása

Pénteken jelentette be a Magyar Szocialista Párt Kecskeméti szervezete, hogy 10 napos gyűjtést szervez a bugaci tűz eloltásában résztvevők ellátásának finanszírozására. A hír több sajtóorgánumban is úgy jelent meg, hogy erre azért van szükség, mert a tűzoltók hat napos étkeztetése nem volt megoldott.

„A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság cáfolja a Bugaci Nagyerdő tűzének oltásában közreműködők ellátása, a költségek viselése kérdésében megjelent, a valóságot hamis színben feltüntető állításokat. A helyszíni munkálatokban résztvevők folyamatos ellátása a megyei katasztrófavédelem által szervezetten, zökkenőmentesen történt. Általánosságban elmondható, hogy a tűzeset felszámolásában résztvevő valamennyi közreműködő példásan együttműködött, ideértve az állami, az önkormányzati és a civil szervezeteket egyaránt. Az együttműködés keretében Bugac Nagyközség Önkormányzata ellátásban felajánlott segítségét elfogadtuk.” - áll a megyei igazgatóság által kiadott közleményben.

Szabó László, Bugac polgármestere megkeresésünkre elmondta: az önkormányzat önként felvállalta azt, hogy segíti a tűzoltók és az önkéntesek munkáját. Az önkormányzat nem csak meleg ételt biztosított valamennyi, az oltásban részvevő embernek, de például az utak folyamatos karbantartására is sokat fordított. A költségekre nem volt felkészülve az önkormányzat, így szívesen vett minden felajánlást, segítséget.

Király József, az MSZP kecskeméti elnöke kérdésünkre rámutatott: a szervezet szolidaritási alapon az oltás során felmerülő költségekhez kíván valamilyen módon hozzájárulni.

A boróka egyébként - mint megtudtuk - nagyon lassan nő. Mint arra a természetvédelmi őr rámutatott: Bócsán 18 éve égett le az ősborókás egy része, ott azóta sincs boróka újulat. Ahhoz tehát, hogy természetes úton újra annyi boróka díszítse a bugaci pusztát, mint a tűzvész előtt, több száz évre is szükség lehet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!