Kék hírek, bulvár

2012.04.11. 19:16

Tavaly 27 határsértőt fogott el

Másfél éves kisfiára és testépítésre fordítja legszívesebben szabad idejét Szekeres Szabolcs, a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség főhatárrendésze. Kiváló állóképességére munkája során is szükség van: olykor több száz métert kell futnia egy-egy határsértő után.

PN

Sarkítva a dolgot, kétféle határsértő van: akad, akik azonnal megadják magukat, ha a határőrök felszólítják őket, de a kellemetlenkedők inkább futásnak erednek. Szekeres Szabolcs rendőr zászlóssal, a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség főhatárrendészével szemben azonban kevés esélyük van az elmenekülésre.

A szívós fiatalember volt, hogy közel egy kilométeren át, erdőn-mezőn keresztül üldözött két határsértőt, majd amikor beérte őket, földre vitte mindkettőt. Az egyikük – mint kiderült – embercsempész volt. – Egy családot hozott, és egy másik szerb embert. A család ott maradt a járőrtársammal, így egyedül kellett futnom a két menekülő férfi után. Ilyen hosszú üldözésem még nem volt. Száz métert olyan sűrű erdőben futottam, hogy nem is láttam őket. Egy mezőn, az államhatár előtt értem be őket, de azon a területen már akadozott a rádióvétel. Lefektettem mindkettőjüket, majd nagy nehezen tudtam kapcsolatot teremteni az ügyelettel. Megvártam, hogy jöjjön a segítség – idézi fel a főhatárrendész az egyik legemlékezetesebb elfogását tavalyról. Csak az elmúlt évben 27 határsértő hasonló módon történő elfogása kapcsolódik a nevéhez, illetve közel 100 esetben segítette társait az elfogásokban a hőkamerák képeit pásztázva. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szekeres Szabolcs zászlós
[/caption]

A kelebiai származású Szekeres Szabolcs 2001-ben szerelt fel. A 34 éves fiatalember jelenleg alapvetően a kirendeltség határőrizeti feladatainak ellátásában vesz részt, járőrszolgálatot lát el. Szerteágazó feladatai közé tartozik a Kelebián áthaladó nemzetközi vonatok ellenőrzése is csakúgy, mint az útlevélkezelés vagy a közúti ellenőrzés. Legjobban mégis a zöldhatár közelében végzett terepmunkát élvezi.

– Egyre több embert fogunk el. A szolgálat elején kimegyünk, átnézzük a területet, ha nyomokat találunk, akkor megkezdődik a nyomon üldözés... Ez egy izgalmas dolog – vázolja a mindennapok momentumait Szekeres Szabolcs, aki hozzáteszi: az eseménydús szolgálatokat szereti, a változás, a változatosság, a fejlődés és az előrelépés lehetősége motiválja. A kirendeltséghez tartozó, egy civil számára átláthatatlan rengetegnek tűnő határszakaszt és annak környezetét ismeri, mint a tenyerét.

Feleségével és 18 hónapos kisfiával ma már Kiskunhalason él. Szenvedélyesen szeretett munkáján kívül – mint mondja – családja és a konditerem, a testépítés tölti ki az életét.

SZEKERES SZABOLCS zászlós

A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség főhatárrendésze 2001 júliusától teljesít hivatásos szolgálatot. Jelenleg alapvetően a kirendeltség határőrizeti feladatai ellátásában vesz részt, járőrszolgálatot lát el. Kiemelkedő és sokéves tapasztalatára támaszkodva, járőrvezetőként irányítja a rá bízott járőrök munkáját. A kirendeltség sokrétű feladatai mellett – a fokozott megterhelés ellenére is – megőrizte szakmai tapasztalatokon nyugvó higgadtságát és valamennyi, általa lefolytatott eljárásra a szakszerűség és a jogszerűség jellemző. Magas fokú problémaérzékenység jellemzi, példaértékűen végzi munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!