Kék hírek, bulvár

2012.02.03. 11:06

Hatvanmilliót fizethet Zuschlag János

Pert vesztett Kecskeméten a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben Zuschlag János, így mintegy 60 millió forintot kell fizetnie.

Noszlopy N. Miklós

A polgári bíróság jóváhagyta azt a határozatot, hogy az ex-politikus 30 milliós adókülönbözetet, 15.5 milliós adóbírságot, és 14.3 millió forint késedelmi pótlékot köteles megfizetni az adóhivatalnak.

Zuschlagot tegnap a Kecskeméti Törvényszékre fegyőr kísérte át a Mátyási utcából. A volt politikus ezúttal már nem engedte, hogy kitakarás nélkül jelenjen meg róla fotó. Ő volt a felperes, a NAV pedig az alperes dr. Hanny Katalin bírónő előtt.

A bűnszervezet tagjaként, 72 millió forintnyi közpénz elcsalása miatt jogerősen 6 évre ítélt korábbi szocialista politikus ugyanis megtámadta az adóhivatalnak azt a határozatát, amelyben a vagyonosodását vizsgálták. Ez egyébként – nem hivatalos információink szerint – a büntetőeljárással párhuzamosan folyt, illetve annak kezdetével egy időben indult. A vagyonosodási vizsgálatok szabálya szerint pedig az adóhivatal által meghozott határozat ellen fellebbezési lehetőség van, amit szintén az adóhivatal bírál el. Ezt követően pedig lehetőség van bírósághoz fordulni: ezzel a lehetőségével élt a Kecskeméti Törvényszéken Zuschlag János.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zuschlag Jánost a bíróságra kísérik
[/caption]

Az egykori szocialista politikus egyebek között arra hivatkozott a keresetében, hogy a NAV nem dolgozta ki megfelelően a vagyonmérlege nyitótételét. Megalapozatlanul folytatták ellene a vagyonvizsgálatot, ráadásul – véleménye szerint – hibás módszert alkalmaztak. Valamint azzal érvelt még, hogy szerinte már csak azért sem lehetett volna az esetében adókülönbözetet megállapítani, mert az elsőfokú büntetőbíróság vagyonelkobzást mondott ki az ítéletben.

A több tárgyalási napot megélt polgári peres eljárás végén, csütörtök délelőtt, nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet dr. Hanny Katalin. Eszerint a bíróság nem talált a perben a NAV által elkövetett jogszabálysértéseket. Ezért a felperes, azaz Zuschlag János keresetét elutasította. Mivel pedig az eljárás illetékköteles, ezért az ex-politikusnak az összesen mintegy 60 milliós adókülönbözeten, adóbírságon, és késedelmi pótlékon felül további 900 ezer forint illetéket kell befizetnie a NAV-nak. Utalt egyébként a bírónő arra is, hogy a büntetőperben első fokon valóban szó volt vagyonelkobzásról, ezt azonban másodfokon már mellőzte az Ítélőtábla.

Hogy miből fizet majd, azt a bíróság nem vizsgálta

Azt, hogy Zuschlag János miből fizet majd, a bíróságnak nem volt feladata vizsgálni. Korábban egyébként – még a büntetőperben – nyilvánosságra került, hogy akkor milyen vagyonnal rendelkezett a politikus. Az övé volt egy mintegy 50 millió forintra becsült gödöllői építési telek, valamint több bankbetéttel és egy autóval is rendelkezett. Ezen felül a kiskunhalasi városházán adminisztrátorként dolgozó édesanyja nevén volt egy 40-50 milliósra becsült szentendrei luxuslakás, amiben azonban a letartóztatását megelőzően Zuschlag János és a felesége éltek. A tegnap kihirdetett döntés ellen fellebbezni már nem lehet.

Noszlopy N. Miklós Hogy miből fizet majd, azt a bíróság nem vizsgálta Azt, hogy Zuschlag János miből fizet majd, a bíróságnak nem volt feladata vizsgálni. Korábban egyébként – még a büntetőperben – nyilvánosságra került, hogy akkor milyen vagyonnal rendelkezett a politikus. Az övé volt egy mintegy 50 millió forintra becsült gödöllői építési telek, valamint több bankbetéttel és egy autóval is rendelkezett. Ezen felül a kiskunhalasi városházán adminisztrátorként dolgozó édesanyja nevén volt egy 40-50 milliósra becsült szentendrei luxuslakás, amiben azonban a letartóztatását megelőzően Zuschlag János és a felesége éltek. A tegnap kihirdetett döntés ellen fellebbezni már nem lehet.

Zuschlag Jánost a bíróságra kísérik -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!