Kék hírek, bulvár

2011.12.28. 12:24

Egymilliárd forint kárt okoztak az államkasszának

Ausztriából és Németországból származó olajtermékekkel üzletelt az a bűnbanda, amelynek tagjait – mint karácsony előtt megírtuk – Kecskeméten helyezték előzetes letartóztatásba.

N. N. M.

Golyóálló mellényt viselő pénzügyőrök szállították őket megkülönböztető jelzést használó járművekkel Budapestről a Kecskeméti Városi Bíróságra, ahol bilincsben vezették a gyanúsítottakat a tárgyalóterembe.

- A banda tagjainak nyomára országos akcióban, bravúros csapatmunkával akadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte Dr. Sárközi Alexandra pénzügyőr őrnagy, a NAV bűnügyi szóvivője. Hozzátette: az utóbbi idők egyik legszervezettebb jövedéki bűncselekményében mintegy egymilliárd forint kár érte az államkasszát. Az adószabályok kijátszásával, törvénytelen üzletek sorozatával bújtak ki a gyanúsítottak a jövedéki adó és az áfa megfizetése alól. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint több Bács-Kiskun megyei személy is van a gyanúsítottak között. Elsősorban keceliek és Kiskőrös környékiek. Az egyik pénzügyőr ezt így foglalta össze: abszolút érintett benne a megye. Egyebek között ezért is felügyeli a nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A bűncselekményt Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték el a gyanúsítottak. Adókötelezettségüket eltitkolták, illegális működésüket pedig szándékosan bebuktatott cégekkel leplezték. A szabálytalanul forgalmazott olajtermékek eladásában több, részben az elkövetők által üzemeltetett benzinkút is – köztük vannak Bács-Kiskun megyeiek - közreműködött. A folyamatban több százezer liter, egyébként nem jövedéki adóköteles kőolajtermék cserélt gazdát üzemanyagként, miközben a forgalmazók tetemes haszonra tettek szert, törvénytelenül.

Még októberben hozta nyilvánosságra a NAV azt az esetet, amelyben pénzügyőrök luxusautókkal érkező, gyanúsan viselkedő férfiakat ellenőriztek egy benzinkúton. Akkor nagy mennyiségű euró és gyanús cégpapírok, dokumentumok kerültek elő. Mint utóbb kiderült: azok a cégpapírok is ehhez az olajüzlethez vezettek.

A több helyszínen és egymástól eltérő időpontokban végzett ellenőrzések adatai és bűnjelei között a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók összefüggést sejtettek. Így a nyomozás több szálon is elindult, és a nyomok egyazon elkövetői körhöz vezettek. A benzinkúton találkozó társaságon túl kamionok szállítmányait, fuvarleveleit ellenőrizték a NAV munkatársai, a dokumentumokat nemzetközi adatbázisokkal vetették össze, így rövid időn belül feltérképezték a cégek módszereit és gyakorlatát.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb akciójában 96 pénzügyőr és 60 pénzügyi nyomozó dolgozott együtt a NAV bevetési egységeivel Budapesten, Bács-Kiskunban és még több megyében. A pénzügyi nyomozók 21 helyszínen tartottak házkutatást, miközben a pénzügyőrök 44 helyszínen, benzinkutakon, végfelhasználó cégeknél és magánszemélyeknél jövedéki ellenőrzéseket végeztek. Az ellenőrzések alkalmával mintegy 70 ezer liter kőolaj terméket foglaltak le. Az okozott kár megtérülése érdekében a gyanúsítottaktól készpénzt, eurót és forintot foglaltak le a nyomozók, 16 és fél millió forint értékben.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megkülönböztető jelzést használó járművekkel szállították a gyanúsítottakat Budapestről a Kecskeméti Városi Bíróságra
[/caption]

Az ügyben jelenleg 8 gyanúsított van, akik közül 4 férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság: közülük háromnál december 21-én a baon.hu tudósítója is ott volt. Visszaélés jövedékkel és adócsalás bűncselekmények miatt kell felelniük a büntetőeljárásban. Emellett a gyanúsítottaknak és a tetten ért végfelhasználóknak az adót, valamint a kiszabott bírságot is meg kell majd fizetniük, az érintett benzinkutakat pedig akár be is zárhatják a törvénytelen forgalmazás miatt. A „gázolajszerű” ásványolaj forgalmazásának csatornáit a NAV tovább vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik