Kék hírek, bulvár

2011.12.19. 15:24

A kalocsai börtön vegyesboltját zárták be

A Kalocsai Fegyház és Börtönben lévő vegyesbolt üzemeltetőjével azonnali hatállyal felmondták a szerződést – közölte cikkünk nyomán hétfőn Szalai Tímea bv. százados, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóirodájának osztályvezetője.

N. N. M.

Beszámoltunk arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szombaton ellenőrzést tartottak egy meg nem nevezett Bács-Kiskun megyei börtönben üzemeltetett vegyesboltban. Ennek során azt tapasztalták, hogy az eladók egyetlen vásárlónál sem használták a pénztárgépet. Nem csak a számviteli, hanem az egészségügyi előírások ellen is vétettek, ezért eljárás indult az üzletet működtető vállalkozás ellen.
– A feltárt szabálytalanságok miatt a vegyesbolt működését felfüggesztettük, a kalocsai büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka pedig felmondta az érvényben lévő szerződést a vállalkozóval – mondta Szalai Tímea.

Az intézet parancsnoka ezzel egy időben azonnali hatállyal gondoskodott a fogvatartottak jogszabályban előírt vásárlási lehetőségének biztosításáról. Átmeneti szerződést kötött egy másik vállalkozással december 31-ig, és új pályázatot írt ki a bolt üzemeltetésére.

Szalai Tímea tájékoztatást adott arról is, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek jogszabályban előírt kötelessége a fogvatartottak vásárlási lehetőségének biztosítása. A börtönökben külsős cégek üzemeltetik a boltokat, vállalkozási vagy bérleti szerződés alapján. Az üzletek jogszabályoknak megfelelő működését – mint minden magyarországi vállalkozás esetében – az erre illetékes hatóságok ellenőrzik.

A Kalocsai Fegyház és Börtönben üzemelő vegyesbolt ellenőrzését a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Kalocsa Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal, valamint a NAV munkatársai hajtották végre a napokban.

– Az ellenőrzésre egyébként a kalocsai intézet bejelentését követően került sor – mondta Szalai Tímea. – Ennek során pedig a börtön munkatársai minden szükséges segítséget megadtak az eljáró hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!