Kék hírek, bulvár

2011.11.03. 12:17

Legyen óvatos! Új trükkel próbálkoznak a telefonos csalók!

A korábbi telefonkártyás csalások adhatták az ötletet annak a bűnözőnek, akinek sikerült megszereznie egy kiskunfélegyházi férfi és a felesége bankkártyájának adatait. A két kártyáról összesen 50 ezer forintot emeltek le.

N. N. M.

Számtalan károsultja volt az elmúlt években a telefonkártyás csalásoknak: amikor egy mobilszolgáltató nevében hívta fel valaki a készüléktulajdonost és milliós nyereménnyel kecsegtetve az illetőt, rábírta, hogy adja ki egy feltöltő kártya adatait. Most hasonló hívást kapott mobiltelefonjára egy kiskunfélegyházi férfi, akivel a számára ismeretlen hang azt közölte, hogy egy közismert bank alkalmazottja. Majd azzal folytatta, hogy 1.5 millió forintot nyert tőlük készpénzben a telefontulajdonos. Az átutaláshoz azonban adategyeztetésre van szükség.
Ezt követően kérte a férfi nevét, bankkártyájának a számát, valamint a felesége nevét és az asszony bankkártyájának a számát is. Az „ügyintéző” a saját nevét és az adatait nem adta meg, majd azzal fejezte be a beszélgetést, hogy sms-ben fog értesítést küldeni a nyereményről.
Nem sokkal később mindkét bankszámláról feltöltöttek egy mobiltelefon kártyát, 25-25 ezer forinttal. Röviddel ezt követően pedig sms-t küldött a házaspár egyik tagjának a bank azzal a tartalommal, hogy valaki „feltörte” a számláját.

– Másik hasonló eset szerencsére még nem történt a megyében, és úgy gondolom, hogy kellő óvatossággal meg lehetne előzni az új trükk elterjedését – mondta Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: éljünk a gyanúperrel, ha telefonon jelentkezik valaki, és egy bank alkalmazottjaként bemutatkozva olyan adatokat kér, amelyekkel vissza lehet élni. Ez ugyanis nem gyakorlat. Ilyenkor kérjünk tőle elérhetőséget, beszéljünk a bankunkkal, azaz mindenképpen ellenőrizzük le az ismeretlen személy állításait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!