Kék hírek, bulvár

2011.11.09. 18:18

Kutyagyárat lepleztek le Helvécián - fotók

Borzalmas körülmények között tartott Helvécia tanyavilágában 300-400 kutyát egy szaporító.

Noszlopy N. Miklós

A „kutyagyárat”, ahol nyúlketrecekben tárolták az állatok legtöbbjét, szerdán fedezte fel egy szervezett állatvédelmi akció járőrcsoportja, amelynek tagjai rendőrök, hatósági állatorvos és a Menhely az Állatokért Alapítvány munkatársai voltak.

A helvéciai Széles köztől alig néhány száz méternyire lévő, egy családi ház mögött lévő telep előtt délben fékeztek a járőrautók. Több lakossági bejelentést is kaptak ugyanis az állatvédők, mely szerint minősíthetetlen körülmények között tartanak itt kutyákat. Arra azonban, amivel néhány perc múlva szembesültek a járőrözők, egyikük sem gondolt volna. Istállószerű épületekben elhelyezett nyúlketrecekben tartotta az anyakutyákat, valamint a szaporulatot az 51 esztendős B. J. és családja. Óvatos becslések szerint mintegy 300-400 csivava, a világ egyik legkisebb kutyafajtája szenvedett a rácsok mögött.

Ott, ahol kicsit „szellősebben” voltak elhelyezve az állatok, 2-3 négyzetméterre jutott 14-16 eb. (Előírás szerint egy kutyának 10 négyzetméter a helyigénye). Minden kennel és nyúlketrec „úszott” az ürülékben, az állatok egy része pedig legyengülve, megfázva, szőrbetegen, kiszáradva ugatta az idegeneket. 

– Kedvtelésből tartjuk őket – mondta a nagy állatlétszámhoz képest megdöbbentő magyarázatot az „őstermelő” gazda, aki nem sokkal később, amikor már látta, hogy nem tréfa a hatósági intézkedés, „finomított”. Elismerte, hogy hat éve foglalkoznak csivavákkal. Állítása szerint rendszeresen oltja és felügyeli a több száz kutyát egy jó hírű kecskeméti állatorvos. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A hatósági emberek óvatos becslése szerint is mintegy 300-400 csivava szenvedett a rácsok mögött
[/caption]

– Azért van ilyen sok kutyánk, mert nem adjuk el őket – mondta B. J. a járőröknek. A csivavák ára egyébként – állították a jelen lévő állatvédők – darabonként legalább 50 ezer forint. Hozzátették: egy olyan személytől is kaptak bejelentést, aki vásárolt kutyát a szaporító telepen. 
– Ezek a tartási körülmények egyszerűen katasztrofálisak. Kutyagyárnak mondanám – összegezte Szabó Attila, az Állatvédelmi Őrszolgálat vezetője.

Állatkínzás bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás

Dajka Gábor hatósági állatorvos szerint a ketrecek semmiképpen nem biztosítják a kutyáknak azt a normál életteret, amit a törvény előír. A tartás körülményei ezért maradandó károsodást okozhatnak vagy elősegíthetik a kutyák pusztulását. Amikor ez a szakvélemény elhangzott, a rendőrök azonnal elrendelték az állatkínzás bűncselekmény gyanúja miatti eljárást. A gazdát szerda délután kihallgatták, közben a bűnügyi technikusok lefényképezték a „kutyagyárat”, végül az állatvédők - egyelőre csak a legrászorultabb, legbetegebbnek tűnő kutyákat - elszállították. Az eljárást folytatják a szaporító ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!