Kék hírek, bulvár

2011.11.03. 16:54

77 milliós kárt okozott a Mercedesnek az autókereskedő

Egy ismert autókereskedő áll bíróság előtt Kecskeméten. A többi közt különösen nagy kárt okozó csalással vádolják.

Hraskó István

– Nem érzem magam bűnösnek, nem követtem el egyik bűncselekményt sem – jelentette ki a megyei bíróságon az az ismert kecskeméti autókereskedő, akit üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással és áru hamis megjelölésével vádol az ügyészség.

Birizdó Károly – aki a tárgyalás előtt kifejezetten kérte, hogy írjuk ki a teljes nevét – Farkasné dr. Kramolis Andrea büntetőtanácsa előtt a vádiratot pontatlannak, zűrzavarosnak nevezte.

Az ügyészség által benyújtott dokumentumban egyébként az áll: a vádlott gépjármű-javítással és karbantartással foglalkozó (most felszámolás alatt álló) cége még akkor is rendelt árut a Mercedestől, amikor az ügyvezető már tudta, hogy a kft. fizetésképtelen.

A vád szerint az árukat átvette, ezekkel illetve a Mercedes által kibocsátott számlákkal kapcsolatosan kifogást nem emelt. Így a sértettnek a csalással mintegy 77 millió forint kárt okozott, mely mindmáig nem térült meg. Az ügyészség emellett állítja: a vádlott a Mercedes nemzetközi védjegyét – így a körbe foglalt háromágú csillagot – azután is használta, hogy a Daimler 2009-ben felmondta szervizelésre és alkatrész-forgalmazásra kötött szerződésüket. Többek között 2010 májusáig kinn hagyta a Mercedes-logókat Mindszenti körúti telephelyén.

Birizdó szerdán azt vallotta a bíróságon: a sértettet soha nem biztatta olyan célzattal, hogy alkatrészeket tudjon kicsalni tőle. Azt elismerte, hogy egyik cége és a Mercedes között voltak elszámolási viták, de ezekhez szerinte az autógyártó nagymértékben hozzájárult. Úgy vélte, a problémák főként abból adódtak, hogy a Mercedes-Benz Hungária másik partnere (és egyben tulajdonosi cége) a Birizdó-féle kft.-nek előírt beszerzési árnál olcsóbban értékesíthetett alkatrészeket az ügyfeleknek, úgymond „az ő hátuk mögött”.

A vádlott hozzátette: először 51 millió forintos követeléssel lépett fel velük szemben a Mercedes, melynek teljesítésére három napos határidőt adtak. Tartozásuk viszont pár hónap múlva már 77 millióra nőtt, amit Birizdó érthetetlennek tartott. Ugyanakkor szerinte a sértett is tartozott nekik 15-20 millióval, mert a garanciális szervízben elvégzett szerelések számláit a Mercedes nem kompenzálta. A vádlott tagadta azt is, hogy cége fizetésképtelen lett volna, mondván, különben nem tudta volna fizetni munkavállalóit és a többi szállítót sem.

Birizdó végül kijelentette: törekedett az együttműködésre a Mercedes-szel, egyeztetett is velük, de szerinte érvei nem érdekelték a másik felet. Vallomása szerint ki akarták fizetni tartozásukat, de erre végül a felszámolás miatt (amit a Mercedes kezdeményezett) nem került sor. A per tanúk meghallgatásával folytatódik.

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!