Kék hírek, bulvár

2011.10.30. 15:58

Milliárdos focicsalás: színre lépett a főszereplő

A pályára soha nem lépő jótékonysági focicsapat, a Humanity FC vezetője szerint még az ENSZ volt főtitkára, Kofi Annan is támogatásáról biztosította őket.

Hraskó István

Az elsőrendű vádlott, a 40 éves K. Barna kihallgatásával folytatódott a Humanity FC-hez kapcsolódó büntetőper a megyei bíróságon Kecskeméten.

Három férfi 2004-2009 között számos ismerősüket keresték fel kiválónak mondott befektetési lehetőséggel. Rövid, pár napos lejáratú kölcsönöket kértek, cserébe a mindenkori banki kamatnál lényegesen magasabb (volt, hogy 50 százalékos) hozamot ígértek. A sértettekkel elhitették, hogy a pénzt a jótékonysági futballklub beindítására, az egyesület pályázatainak önerejére, járulékos költségeire, jótékony célú futballmérkőzések megrendezésére fogják felhasználni.

A legtöbben egy-két, esetleg 10-20 milliót adtak, de volt olyan "befektető" is, aki 100 illetve 366 millió forintot áldozott a Humanity-re. A bilincset viselő, egykor Romániában, majd Zalaegerszegen focizó K. Barna nem kívánt beszélni és kérdésekre sem felelni a bíróság előtt, így dr. Oroszi Márta tanácselnök nyomozati vallomásait olvasta fel.

Először, 2009 októberében a pénzek "beszedéséről" nem beszélt. Azt elmondta, hogy 2005 és 2007 között alakították ki a Humanity FC diplomáciai kapcsolatait, és hogy az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) is biztosította őket erkölcsi támogatásáról.

Sőt, állította: kezdeményezésüket levelében állítólag Kofi Annan, az Egyesült Nemzetek Szervezetének korábbi főtitkára és Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök is üdvözölte.

Az elsőrendű vádlott, K. Barna próbált szponzorokat is szerezni, de nem sok sikerrel. A Mercedes stuttgarti központjába állítása szerint a ferihegyi alkalmazottak sztrájkja miatt nem jutott ki. Egy biztosító cég menedzsere próbameccs megtekintéséhez kötötte az esetleges támogatást – azonban ezt sem tudták leszervezni. Noha tárgyaltak a Bayern Münchennel, a Hajduk Splittel, a Legia Varso-val is.

Az elsőrendű vádlott a nyomozás további szakaszában már a harmadrendű vádlott dr. K. Istvánra "tolta" a felelősséget. Mint mondta: ő intézte uniós pályázatukat is, melyet pozitívan bíráltak el Brüsszelben: eszerint jótékonysági meccsenként egy millió euró támogatást kapnak.
– Kijelentette, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál tábornok, Guriga a fedőneve, fényképes igazolványt is mutatott. Rendszeresen pisztollyal járt, kocsijában baseballütő és fejsze is volt. Felajánlotta, hogy segít a klub szervezésében, de csak azzal a feltétellel, ha minden az ő utasításai szerint történik. Kérte, hogy hivatkozzam magas szintű politikai kapcsolataira, Szilvásy Györgyre, Szekeres Imrére. Tárgyalt egyszer egy Aladdin nevű szír diplomatával is. Az összes pénzt dr. K.-nak kellett átadnom. Hetente néhány milliót kellett összeszedni a pályázat önerejére. Gyakorlatilag bármekkora kamatot ígérhettünk, mondván, a támogatásokból úgyis vissza tudjuk majd a kölcsönöket fizetni. Átvételi elismervény nem készült a kapott összegekről, a klubnak szerintem könyelése sem volt – ezek voltak K. Barna vallomásának legérdekesebb mondatai.

K. Barna szerint K. István meg is fenyegette. – Azt mondta, ha nem úgy járunk el, ahogy ő kéri, ott fogunk megrohadni a börtönben. Illetve hogy bármikor betuszkolhatnak egy autóba, és akkor már nem tud majd segíteni – szólt a felolvasott vallomás. Kérdés, vádlott-társának milyen mondanivalója lesz a nem mindennapi ügyről.

Huszonegyen bedőltek

A vádirat szerint közel egymilliárd forinttal „húzott le” Bács-Kiskun megyében huszonegy magánszemélyt a társaság.

-->

Ezek is érdekelhetik