Kék hírek, bulvár

2011.09.19. 17:33

Ölőcsapda áldozata lett Konor

Ölőcsapda, úgynevezett hattyúnyak csapda fogságába esett egy kutya Kiskunhalason, a Felsőöregszőlőkben. Gazdája szerint a szomszéd csalta kelepcébe Konort. A kutya jobb mellső lábát lehet, hogy le kell vágni.

Zsámbóki Dóra

Kitörtek a fogai Konornak, a két éves keverék kutyának, miközben egy éjszakán át próbálta kiszabadítani, kirágni magát abból a csapdából, melybe a kiskunhalasi Felsőöregszőlőkben, egy üres, bekerítetlen telken lépett. A kelepce fogságában több órán át vergődő kutya bal mellső lába súlyosan roncsolódott.

Balog Nikolett, Konor gazdája kérdésünkre elmesélte: Konor néhány napja kiszökött a bekerített udvarról. – Van egy pont a kert végében, ahol a szomszéd kutyái régebben rendszeresen bejártak hozzánk, és lenyomták a dróthálót. Hiába javítottuk meg, újra lenyomták. Valószínűleg az én kutyám is itt szökött ki. Akkor a szomszéd ezt szóvá is tette, azt mondta félti a gyerekeit Konitól. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Konort a vállizületénél találták el a csapda vasfogai
[/caption]

Miután szólt mi megint megjavítottuk a kerítést, tettünk oda egy paladarabot is – meséli Nikolett, aki hozzáteszi: a szomszéd jelzése óta Konort nappal megkötötték, éjszakára viszont elengedték, hogy védje a házat. Azon a tragikus éjszakán is így tett a kutya gazdája, Konor azonban kiszökött éjjel. Nikolett reggel kutyasírásra ébredt, kiment az udvarra, de sehol sem találta kedvencét. Nikolették és a szomszéd bekerített portája között egy üresen álló, magántulajdonban lévő telek van, ott talált rá a gazdi Konira, aki akkorra már órák óta a csapda fogságában vergődött.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Még nem dőlt el, hogy az orvosok meg tudják-e menteni a kutya lábát
[/caption]

– Egyedül nem bírtam kiszabadítani, a párommal ketten sem sikerült, végül a kihívott állatorvossal hárman bírtuk leszedni róla a csapdát – mondja feldúltan Nikolett, aki hozzáteszi: az eset után nem sokkal megjelent náluk a szomszéd, aki követelte vissza a csapdáját. – Én nem voltam otthon akkor, mondta neki az anyósom, hogy inkább menjen hátra megnézni, hogy mit csinált a kutyával. Erre azt válaszolta, hogy ő magasról tesz rá, hogy mi van a kutyával, ő a csapdát rókák ellen tette ki. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ilyen hattyúnyak csapdának - bár a törvényi szabályozás erről nem szól - a szakértő szerint szigorú használati szabályai vannak
[/caption]

Hozzáteszem, hogy még sose láttunk errefelé rókát – mondja Nikolett, aki az eset óta folyamatosan a kutyája egészségéért aggódik. Mint mondja: az állatorvos véleménye szerint Koni életben fog maradni, de jobb mellső lábát lehet, hogy le kell amputálni.

Az eb gazdája feljelentést tett a rendőrségen. A kiskunhalasi kapitányság állatkínzás gyanúja miatt eljárást indított az ügyben.

A hattyúnyak csapda nem illegális, de csak szakember használhatja

A csapdáról készült képet elküldtük egy csapdaszakértőnek. Farkas Tibor, a megyei Vadászkamara Vadgazdálkodási bizottság elnöke kérdésünkre elmondta: az ilyen fajta hattyúnyak csapda Magyarországon a Közösségi irányelveknek megfelelően nem illegális, de használata nagy szakértelmet és körültekintést igényel. Ellenben a taposó vas, amit lábfogó csapóvasként is ismernek szigorúan tiltott eszköz. A hattyúnyak csapda működési elve szerint a közepére helyezett csali – Konor esetében nyers hús – felfelé való húzásakor lép működésbe. – Ha ezt a csapdát lakott területen használták megfelelő engedélyek nélkül, akkor az állatkínzás. Az ilyen csapdáknak nagyon szigorú használati szabályai vannak, még akkor is, ha a vonatkozó törvény jelenleg ezeket nem részletezi. Ennek része, hogy a hattyúnyak csapdákat kizárólag vadászterületen – amelybe nem tartozik bele a zárt kerti ingatlan – lehet használni, rókára és borzra. Lakott területen, vagy olyan helyen, ahol haszonállat, kutya is belemehet szigorúan tilos ilyen csapdákat kitenni – mondta el Farkas Tibor, aki hangsúlyozta: információi szerint a csapda kihelyezője nem tagja a kiskunhalasi vadásztársaságnak, vadászjeggyel nem rendelkezik, azaz nem vadász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!