Kék hírek, bulvár

2011.09.28. 17:53

Elítélték a Fradi-szurkolókat

Három napon belül bíróság elé állították Kecskeméten azt a két Fradi-szurkolót, akik megvertek egy KTE-drukkert vasárnap, a labdarúgó mérkőzést követően. Mindkét budapesti vádlott 1 év 6 hónap fogházbüntetést kapott, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette Mátyásné Polareczky Éva bírónő.

N. N. M.

Nyomozók kísérték a megbilincselt vádlottakat szerdán délután a Kecskeméti Városi Bíróságra. A gyors bíróság elé állítást rekordidő alatt lefolytatott nyomozás, illetve ügyészi vádemelés előzte meg, így az elkövetéstől számított 66 óra múlva már ítélkezhettek is a Fradi két szurkolója felett.

A két garázdálkodóról a bíróságon kiderült, hogy fiatal felnőttek, egyikük 19, a másik 21 éves, és korábban nem voltak büntetve. A fiatalabb férfi budapesti középiskolában jár a 11. osztályba, az idősebb pedig a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának hallgatója, leendő jogász. Ehhez képest vasárnap ittas állapotban vertek össze egy még náluk is ittasabb kecskeméti szurkolót, a Nagykőrösi utcában.

A vallomásokból kiderült, hogy a két budapesti férfi – akik állításuk szerint a mérkőzés délutánján 2-3 üveg sört fogyasztottak, a meccs után a Malom Központban vettek egy üveg bort és némi élelmet, majd gyalogosan mentek a vasútállomás felé. A Nagykőrösi utcában, egy italbolt közelében találkoztak a később megvert férfival és a társaságával.

A sértett is ittas volt, amit el is ismert.
– Persze! Négy sört és körülbelül 1 deciliter pálinkát ittam.
Nem csoda, hogy a sértett – mint mondta – nem egészen emlékezett a történtekre. Ezt „filmszakadással” indokolta.

Ami biztosnak látszik: előbb csak hergelték egymást a szurkolók, majd néhány durva beszólás után a két Fradi-szurkoló a KTE-drukkerhez vágta az üveg bort. A sértett az állapota ellenére még el tudott hajolni az üveg elől, az azt követő ütést elöl viszont már nem. A budapesti vádlottak nem csak az öklüket használták: meg is rúgdosták és megtaposták a sértettet.

Súlyosbító körülmény volt, hogy két hullámban támadtak: az első összecsapás után elhagyták a helyszínt, majd néhány perc múlva visszatértek, és ismét megverték a kecskeméti drukkert. A sértett társai igyekeztek szétválasztani a küzdőket, de – mint a vallomásokban elhangzott – fizikailag nem avatkoztak a verekedésbe.

A rendőröket Nagykőrösi utcai lakók és járókelők riasztották. Gyorsan a helyszínre értek, de addigra a két vádlott az állomás irányába ment. A járőrök a kapott személyleírások alapján fogták el őket néhány percen belül.

A két vádlott elismerte a bűncselekményt, amit megbántak. Megjelent a tárgyaláson a sértett is, akinek 8 napon belül gyógyuló sérüléseit a szakértő ismertette. A hajas fejbőrön és az arcán 1.5 centiméteres repesztett sérülések látszódtak – az egyiket varrni kellett -, valamint a bal füle mögött is hámsérülés keletkezett.

Az ügyész a perbeszédében arra utalt, hogy egyre nagyobb társadalmi probléma a futballhuliganizmus Magyarországon. Mérhetetlen károkat okoz, hogy az erősen ittas szurkolók a vereséget, vagy akár még a győzelmet is, közösségellenesen élik meg. Belekötnek járókelőkbe, a másik csapat szurkolóiba. Ez a jelenség már oda vezet, hogy családokat rettent el a sportesemények látogatásától.

A vádlottak ügyvédje jogos védelmi helyzetre hivatkozott, aminek a mértékét kétségtelenül túllépték. Szerinte a sértetti közrehatás is megállapítható volt, ezért enyhe büntetést, próbára bocsátást vagy közérdekű munkát kért védenceire.

A bírónő azonban az ügyész által kezdeményezett fogházbüntetés mellett döntött. Garázdaság és testi sértés miatt ítélte el a vádlottakat. Indoklásában utalt arra, hogy a két férfi magatartása kihívóan közösség ellenes és erőszakos volt. Azt pedig, hogy nem lehet az esetükben jogos védelmi helyzetről beszélni, egyebek között a borosüveges „kezdés”, és a másodszori visszatérés is igazolta. Mindkét budapesti vádlott 1 év 6 hónap fogházbüntetést kapott, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette Mátyásné Polareczky Éva bírónő.

Mivel az ítéletbe mindenki belenyugodott, így az jogerőssé vált, és azonnal lekerült a bilincs a két Fradi szurkoló kezéről. A bíróságról már szabadon távozhattak. Azzal a tudattal, hogy két évig, azaz a felfüggesztés ideje alatt nem kerülhetnek hasonló helyzetbe, mert akkor le kell majd ülniük a másfél évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!