Kék hírek, bulvár

2011.07.06. 12:16

Romlott hús került a vevők elé? – folytatódik a húsbotrány

„Soha nem hoztunk rossz terméket piacra” – jelentette ki szerdán a megyei bíróság büntetőtanácsa előtt egy kecskeméti húsipari vállalkozás ügyvezetője, akit munkatársával együtt tavaly májusban felfüggesztett börtönre ítéltek, többek között lejárt szavatosságú hústermékek forgalmazása miatt.

Hraskó István

Az ügy előzménye: 2007-ben felháborodott vevők jelezték a megyei élelmiszer ellenőrző állomásnak, hogy büdös, gusztustalan húst árusítanak Kecskeméten, az egyik belvárosi üzletben. Mint kiderült: a húskészítmények döntő többségének már régen lejárt a szavatossága, amikor lefagyasztották. A húsforgalmazó nagykereskedelmi kft. telephelyén az egészségügyi ellenőrök a rendőrökkel közösen végül mintegy 3,5 tonna romlott árut – virslit, kolbászt, libamájat, margarinkrémet – foglaltak le, melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok voltak.

A cégvezető P. Zoltán és három társa – a telep női vezetője és két raktáros – ellen még 2008 tavaszán emelt vádat a kecskeméti ügyészség. A vádhatóság úgy vélte: az alkalmazottak a főnökök utasításra hamisítottak. Papírcímke esetében acetonnal, míg az úgynevezett „fém klipszeknél” reszelővel, vagy kombinált fogóval távolították el az eredeti minőség megőrzési időt.

A szavatosság „átdátumozását” az első fokon eljáró Kecskeméti Városi Bíróság szerint 2004 második fele és 2007. február 28. között végezték, a meghamisított árukat pedig értékesítették is. Mindezek miatt tavaly májusban az elsőrendű vádlott ügyvezetőt – rossz minőségű termék forgalomba hozatala, áru hamis megjelölése és zártörés miatt – egy év öt hónap, a másodrendű telepvezetőt pedig hét hónap börtönre ítélték, a szabadságvesztés végrehajtását mindkettőjük esetében próbaidőre felfüggesztve. Mindketten pénzbüntetést is kaptak: P. Zoltán 400 ezer, a telepvezető pedig 150 ezer forint összegűt. A raktárosokat zártörés miatt pénzbüntetéssel sújtották, esetükben az ítélet tavaly jogerőssé vált, főnökeik viszont felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek.

A szerdai másodfokú tárgyaláson, Endre Istvánné büntetőtanácsa előtt a vádlottak ügyvédei azzal érveltek: ugyan védenceik a romlott termékeket valóban szabálytalanul, a friss áruval egy légtérben, attól nem elkülönítve tárolták a raktárban, mindezzel azonban nem követtek el bűncselekményt. Legfeljebb hatósági előírásokat szegtek meg, de emiatt a bíróság nem büntetheti az ügyvezetőt és a telepvezetőt sem.

Az ügyvédek egyetértettek abban is, hogy első fokon nem nyert bizonyítást, miszerint védenceik forgalomba akarták volna hozni a romlott húst. P. Zoltán ezt az utolsó szó jogán egyértelműen tagadta is. Mint mondta, ha cége ilyen bűncselekményeket követett volna el, akkor tíz év alatt nem ötszörözte volna meg árbevételét, és az ügy kipattanása  után nem keresték volna meg további boltok is vásárlás miatt.

Azt beismerték korábban a vádlottak, hogy címkét hamisítottak kolbászokon. Viszont dr. Szász Attila, a telepvezető ügyvédje kijelentette: ily módon csak pár nappal dátumozták későbbra a lejáratot, és azt a szakértők is megállapították, hogy a szavatossági idő letelte után a termékek még néhány napig fogyaszthatók. Magyarán a kolbászok még nem voltak romlottak, mikor eladták őket. Ezt az is bizonyítja, hogy minőségi kifogás soha nem érkezett a céghez az áruk miatt.

A perben Endre Istvánné további bizonyítást rendelt el, így szeptemberben még tanúkat fognak meghallgatni, jogerős ítélet csak ezután várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!