Kék hírek, bulvár

2011.07.07. 22:39

Önt is megrövidíthetik a világháló bűnözői

Az interneten keringő, álhíreket terjesztő, illetve „Gratulálunk, ön nyert!” szövegű elektronikus levelekre panaszkodik egy bajai olvasónk. Egy ilyennel barátnőjét szedték rá, aki a nyeremény reményében több tízezer forintot eltelefonált.

Popovics Zsuzsanna

A pár közös elektronikus postafiókjába több soron megküldték az „Ez az e-mail értesítést kapunk, hogy már megnyerte a Sum of (1,000.000.00 euró) csak egy E-mail Lottó Program tartott Amszterdamban, Netherlands. Contact a követelés tiszt a nyerő hivatkozások. További információkért és az állítást” – szöveggel íródott levelet. 

„Azt gondoltam, nincs az az ember, aki ezt elhiggye, és válaszra méltassa. Barátnőm kivétel volt: visszahívta a levélen megadott telefonszámot. Akkor ért minket nagy meglepetés, amikor hó végén borsos telefonszámlát kaptunk” – írta olvasónk levelében. Valóban érdemes kételkedőre fogni a dolgot, amikor valaki e-mailben tudatja, hogy nyertünk 200 ezer eurót a spanyol lottón vagy egy milliárdos ránk akarja hagyni a vagyonát. Az internetes bűnözők is az emberi hiszékenységre utaznak. 

Akinek van elektronikus postafiókja, azt rendszerint megtalálják a lottónyereményről, örökségről, tuti üzleti ajánlatról szóló keresetlen levelek. Ezek az úgynevezett scamek, vagyis csalások, amelyek még 1997-ben indultak el világhálón. Akkoriban még angol nyelven íródtak, manapság azonban a különböző fordítógépeknek köszönhetően, magyarul is olvashatók őket. Már ha magyarnak lehet nevezni a „fogamzódás gátlásos pirula” szintű, fordítógépes blablát. 

Aki bedőlt ezeknek a leveleknek, az természetesen sohasem látott egy árva fityinget sem az „örökségből”, „nyereményből”. Az ilyen csalásokkal foglalkozó hazai internetes fórumon többen is keseregnek: volt, aki már felmondott a munkahelyén és a nem létező örökségét vagy jutalékát költögette el fejben, és volt olyan is, aki az utolsó megtakarításait is elutalta. Miután megtörtént a baj, már hiába teszünk feljelentést a rendőrségen, az esetek 99,9 százalékában sosem látjuk viszont a pénzünket. 

Hogyan ne csináljunk kárt magunknak? A legfontosabb, hogy ne hívjuk fel a csalók által megadott telefonszámot! Még akkor sem, ha elsőre úgy tűnik, egy normál tarifájú, távolsági hívásról van szó, mivel könnyen átirányítható emelt díjas telefonszámra. Soha ne utaljunk előre, és senkinek ne adjuk meg a bankszámlaszámunkat, a hitelkártyánk számát, annak érvényességi idejét és pin kódját! 

A főleg közösségi oldalakon terjedő körleveleket sem célszerű komolyan venni. A továbbküldésre és megosztásra kérést minden esetben hagyjuk figyelmen kívül. Nincs például olyan módszer, ami figyelni tudná azt, hogy egy bizonyos levelet hányszor küldtek tovább. Így biztosan nem kap ezek után senki pénzt. Különböző cégek sem itt osztogatják vagyonukat, de biztosan nem kapunk se ingyen laptopot, sem telefont senkitől. Sokan persze ezeknek is bedőlnek, mivel hitelesnek tűnő személy írta alá a levelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!