Kék hírek, bulvár

2011.07.17. 17:20

315 millió áfát csalt el a számlagyáras banda

Hat férfi és egy nő egy számlagyártással foglalkozó bűnszervezetet működtetett Kecskeméten. A 315 millió forintos áfa-csalással gyanúsított banda tevékenységét a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága tárta fel

Hraskó István

Az elkövetőket egy időre előzetes letartóztatásba is helyezte a bíróság (igaz, azóta újra szabadlábon vannak). A nyomozók az ügyben vádemelési javaslatukat benyújtották a Kecskeméti Városi Ügyészségre.
Összesen 60 elkövető érintett az eljárásban. A hatóság bűnszervezetben elkövetett adócsalás, áfára elkövetett csalás, valamint magánokirat-hamisítás miatt nyomozott. – A házkutatásokkal, kihallgatásokkal sikerült megállapítani, hogy a kecskeméti központú bűnszervezet irányítója és tagjai hosszabb időn keresztül hét, számlagyárként funkcionáló céget működtettek. Ezek nevében rendkívül szervezett, összehangolt módon szinte bármilyen szolgáltatásról vagy termékértékesítésről számlákat állítottak ki, jutalékért. Az így beszerzett fiktív számlákat a megrendelő cégek az adóbevallásaikban felhasználták, ezzel csökkentették az adójukat, illetve adót igényeltek vissza – mondta el dr. Varga Sándor, a NAV regionális bűnügyi igazgatóhelyettese.

A hatóság a bűnözők által okozott kár enyhítésére ingatlanokat, gépjárműveket foglalt le, illetve bankszámlákat zárolt. A számlagyárak által előállított fiktív okmányokból 32 társas, illetve egyéni vállalkozás „rendelt”, és emiatt összesen 315 millió forinttal csökkent az állam áfa-bevétele. Különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett adócsalás miatt a törvény egyébként akár 16 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!