Kék hírek, bulvár

2011.04.08. 20:14

Nagystílű szélhámosok: egymilliárddal húzták le áldozataikat

Közel egymilliárd forinttal „húzott le” Bács-Kiskun megyében 21 magánszemélyt egy nagystílű csalókból álló társaság. Azzal a történettel vettek fel jelentős összegű kölcsönöket a sértettektől, hogy egy jótékonysági futball klub beindítását, pályázatok önerejét, járulékos költségeit, illetve jótékony célú futballmérkőzések megrendezését finanszírozni tudják.

N. N. M.

A Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság pénteken adott tájékoztatást a bűncselekményről, amelyben több hónappal ezelőtt kezdték meg a nyomozást. Eszerint a főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a napokban fejezte be vádemelési javaslattal a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, gazdasági vesztegetés és más bűncselekmények miatt lefolytatott eljárást.

– Az ügyben a gyanúsítottak huszonegy magánszemélytől kértek és kaptak 2004-2009-ben, személyenként változó nagyságú pénzösszegeket. Összesen 906.765.125 forint értékben – tájékoztatott Nyíkos Tamás, a megyei főkapitányság szóvivője.

A kölcsönök visszafizetését kamattal növelt összeggel vállalták, azonban máig adósak maradtak a pénzzel. A rendőrök szerint a négy gyanúsított – akik közül ketten jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak – a kölcsönöket részben saját maguk használták fel, részben pedig ismeretlen célra fordították.

Nyíkos Tamás nem erősítette meg azt az információnkat, de nem is cáfolta, hogy a pénzt a Humanity FC Football Club nevében vették fel a gyanúsítottak. A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy a szélhámosság gyanúsítottjai egy valótlan tartalmú likviditási szerződést készítettek, miszerint 1.5 millió eurós kölcsönt kaptak egy – a rendőrségi szóvivő – által meg nem nevezett konszerntől. Majd ezt a szerződést mutatták be a magánszemélyeknek, a kölcsönök biztosítékául.

A nyomozás kezdetekor, 2009 őszén ugyanakkor a világhálón még megtalálható volt – sőt ott van jelenleg is – az a 2009. február 16-án feltett televíziós híradás, mely szerint a Mercedes Konszern támogatási szerződést ír alá a 2004-ben alapított Humanity FC Football Club-bal. Egy akkor őrizetbe vett labdarúgó, a Humanity FC elnöke, K. Barna pedig a klub elnökeként arról tájékoztatott az interneten, hogy a jótékonysági mérkőzések bevételeiből rendszeresen támogatják az UNICEF, az UNHCR, és a Menekültügyi Főbiztosság programjait.

K. Barna román labdarúgó sztárokra - Georghe Hagi, Georghe Popescu, Anton Dobos és Selymes Tibor – valamint más európai, afrikai, illetve latin-amerikai sztárlabdarúgókra is hivatkozott ugyanitt. Akiknek a neve szerinte a lehetséges szponzorok, így a Mercedes számára is garancia.

– A gyanúsítottak a szerződéssel a kölcsönt nyújtó magánszemélyeket folyamatos tévedésben tartották – mondta Nyíkos Tamás. – A futball klub azonban pályázatot nem is adott be, sőt a fedezetül bemutatott kölcsönszerződés szerinti összeget sem kapta meg soha.

A most befejeződött nyomozás adatai szerint a valótlan tartalmú televízió híradást csupán a sértettek megtévesztése érdekében jelentették meg. Úgy, hogy a televíziós csatorna munkatársának pénzt adtak, hogy az illető a kötelességét megszegve a futball klubról szóló valótlan tartalmú hírt közre adja. Arra számítottak ugyanis, hogy a valósnak tűnő hír a megjelenését követően majd megnyugtatja a sértetteket, és így elodázhatják az egyre inkább fenyegető rendőri nyomozást.

A nagyívű szélhámosságot egyébként – mint nem hivatalos forrásból megtudtuk – egy egészen más jellegű csalással gyanúsított, és 2009 januárjában előzetes letartóztatásba helyezett Bács-Kiskun megyei nagyvállalkozó mondta el a rendőröknek. Az akkor 34 éves, mélykúti R. József ellen eredetileg azért nyomoztak, mert 74 millió forintért tárolta be a cége raktárába egy Zrt. 1100 tonna napraforgóját és árpáját. A gabonáról azt állította, hogy az övé, és fedezetként felajánlva banki hitelt vett fel. Miközben az áru egy része eltűnt. Majd amikor gyanúsítottként kihallgatták elmondta, hogy ő is áldozat: több mint 500 millióval „húzták le”. Azzal védekezett, hogy azért csúszott le és kényszerült a banki csalásra, mert megelőzően a futballklub szervezői azzal vitték el tőle az 500 milliót, hogy extra kamattal megnövelve kapja majd vissza a teljes összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!