Kék hírek, bulvár

2011.04.15. 10:28

Elrepültek a pályázati milliók? Rács mögött a gyár képviselője

Előzetes letartóztatásba helyezték egy Bács-Kiskun megyei repülőgépgyár képviselőjét, üzlettársa pedig házi őrizetbe került – adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

N. N. M.

Üzletszerűen elkövetett csalást és más bűncselekményeket, így adócsalást, valamint számvitel rendjének megsértését követte el a repülőgépgyártó cég – nyilatkozta dr. Sárközi Alexandra, a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya bűnügyi szóvivője. Gyanújuk szerint a társaság fejlesztési pályázatokon indult, majd költségeit, több mint egymilliárd forint értékben, fiktív számlákkal igazolta. Így az uniós költségvetésnek 132 millió forint, a magyar állami költségvetésnek pedig 38 millió forintnyi kárt okoztak.

– A repülőgépgyártó cég hosszabb ideje pályázatokat nyújtott be infrastruktúrájának, eszközparkjának, műszaki berendezéseinek, informatikai rendszerének fejlesztésére – részletezte Sárközi Alexandra. – A társaság beszerzéseiről, a fejlesztési szolgáltatásokról összesen több mint bruttó egymilliárd forint értékű fiktív számlát állított be könyvelésébe. Illetve egy részét a pályázatokhoz is benyújtotta.

A vámnyomozók gyanújában szereplő egymilliárd százmillió forint összegű fiktív számla után 170 millió forint általános forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul a repülőgépgyár az adóhatóságtól, és 20 millió forinttal csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

– A pénzügyőr nyomozók a széleskörű eljárás eredményeként a cég 800 millió forint értékű vagyonát lefoglalták – mondta Sárközi Alexandra. – Valamint kezdeményeztük a társaság bűncselekménnyel gyanúsított képviselője és társa előzetes letartóztatását illetve házi őrizetét a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél. A Kecskeméti Városi Bíróság elrendelte mindkét személy esetében a kényszerintézkedést.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyár képviselője előzetesbe, üzlettársa pedig házi őrizetbe került
[/caption]

– Megerősítem, hogy nyomozás van folyamatban adócsalás és más bűncselekmények miatt egy Bács-Kiskun megyei vállalkozás vezetői ellen – mondta Kopasz Zsolt, megyei főügyész-helyettes, a Bács-Kiskun megyei Főügyészség szóvivője. – Ennek keretében a napokban személyi szabadságot kizáró kényszerintézkedések elrendelésre is sor került. Egy személyt előzetes letartóztatásba helyezett a nyomozási bíró, egyet pedig házi őrizetbe. A szóvivő nem nevesítette meg a NAV közleményében szereplő repülőgépgyártó céget.

A pénzügyőr nyomozók közleménye szerint a cég vezetője a bűncselekményt rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el. Ezért, amennyiben bűnösnek találnák, a cselekménye 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

N. N. M. A gyár képviselője előzetesbe, üzlettársa pedig házi őrizetbe került -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!