Kék hírek, bulvár

2011.03.16. 15:42

Körözött autót és személyt fogott a Zsaru-Car Hódmezővásárhelyen

Eredményes hosszú hétvégét zártak a hódmezővásárhelyi rendőrök a helyi önkormányzat támogatásával vásárolt Zsaru-Car rendszám felismerő rendszerrel. Már az első nap kiszúrt a program egy körözött autót, aminek ráadásul a sofőrjét is két bíróság kereste.

baon.hu

 A Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság járőrei a Jókai utcán ellenőrizték a járműveket a Zsaru-Car rendszám felismerő rendszerrel. Amikor egy Suzuki elhaladt mellettük, a központi nyilvántartással online kapcsolatban álló szoftver jelzett, hogy a járművet körözik. Az egyenruhások intézkedés alá vonták az autót és az abban ülő személyeket. Kiderült, hogy a gépkocsi körözését a Kecskeméti Rendőrkapitányság hitelsértés miatt rendelte el. A járőrök ekkor mindhárom személyt előállították a kapitányságra, ahol ellenőrizték a két utas által bemondott személyi adatokat is, hiszen egyiküknél sem volt személyi igazolvány vagy más fényképes okirat. Ennek során fény derült arra is, hogy az egyik utas más személyi adatait diktálta be a rendőröknek, valódi adatai alapján viszont két bíróság, a szegedi és a kiskunhalasi is elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. A rendőrség a férfit bíró elé állította.
A hosszú hétvégén végzett ellenőrzések során a Zsaru-Car rendszer összesen 14 forgalomból kivont járművet szúrt ki, míg további négy esetben lejárt műszaki engedéllyel közlekedő autó esetében jelzett találatot.

A Zsaru-Car rendszám felismerő rendszert Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának anyagi támogatásával szerezte be a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság. A készülék kamerája egy laptophoz csatlakozik, ami folyamatos online kapcsolatban áll a központi nyilvántartással, és azonnal jelez, ha a kamera előtt elhaladó jármű nem rendelkezik érvényes forgalmi engedéllyel, kivonták a forgalomból, vagy körözik a kocsit, illetve annak tulajdonosát. Ezáltal a rendőrök a szúrópróba ellenőrzések helyett a valóban jogsértően közlekedő járműveket állítják meg. További előnye, hogy egyetlen nap alatt akár több ezer járművet is ellenőrizhetnek anélkül, hogy emiatt bárkit feleslegesen meg kellene állítaniuk - olvasható a police.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!