Kék hírek, bulvár

2011.03.01. 20:43

Elvérzett egy kismama: felelős nincs

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem lehetett megmenteni annak az asszonynak az életét, a szülést követően elvérzett a kecskeméti megyei kórházban.

Gál Zita

A 27 éves kecskeméti Hevesi Erzsébetnek semmiféle rejtett betegsége nem volt. Halálát DIC-szindróma okozta: szervezetében a trombózis csökkentésére hivatott vérrög-feloldásnak, illetve a véralvadásnak az egyensúlyrendszere felborult.

A kismama vére végül képtelen lett az alvadásra és így nem csak a sérült, hanem a sértetlen szervein keresztül is folyamatos vérzés indult meg, ami a keringésének az összeomlásához vezetett.

Az esetet vizsgáló rendőrségi nyomozás még nem zárult le, de a szakvélemény ismeretében vélelmezhető, hogy az eljárást hamarosan megszüntetik.

Ábrahám László, az elhunyt családjának ügyvédje a Petőfi Népének azt mondta: nem csak neki, a hozzátartozók, de a társadalom számára is elfogadhatatlan az, hogy egy egészséges fiatal nő kórházi körülmények között elvérzik a szülést követően.

- Az elmúlt egy évben nyolc hasonló esetem volt, az orvosok sajnálkoznak, a csonka családok pedig ott maradtak anyagi támogatás és segítség nélkül - mondta a jogi képviselő. Véleménye szerint helytelen, hogy az orvostársadalom a nekik kedvező szakértők véleményére hivatkozik és nem vonja le a szükséges konzekvenciákat az ilyen jellegű esetek megelőzésével, illetve megakadályozásával kapcsolatban. Hangsúlyozta: tény, ha ez a kismama császármetszéssel szül, akkor még ma is élne, és otthon lehetne a három gyermekével együtt.

Csabi Péter, az elhunyt asszony élettársa csalódottan fogadta a szakértői véleményben foglaltakat. - Csak most szereztem tudomást a vizsgálat eredményéről, nehéz elhinni és feldolgozni - mondta az egészséges kisbabával most gyesen lévő apuka.

Hevesi Erzsébet november 1-én, délután, harmadik gyermekének adott életet a kórházban. A szülést követően az asszonynál erős vérzés lépett fel, amit az orvosok nem tudtak csillapítani. A vérzés elállítása érdekében kioperálták a méhét. Állapota átmenetileg stabilizálódott, majd átszállították a megyei kórház intenzív osztályára, ahol  kétszer is összeomlott a keringése és másodszor már nem sikerült az orvosoknak újraéleszteniük.

Lezárult a nyomozás

Szerdán kaptuk a hírt Nyíkos Tamás sajtószóvivőtől, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya március 1-jén megszüntette a nyomozást a tavaly novemberben, szülés közben elvérzett kismama ügyében. A közlemény szerint az eljárás során beszerzett bizonyítási eszközök, igazságügyi orvosszakértői vélemények alapozták meg a nyomozóhatóság döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!