Kék hírek, bulvár

2011.02.17. 14:18

Segítsetek gyerekek! – kiáltott, mikor diákja torkon ragadta

Gyorsított eljárásban tárgyalta a Kiskunhalasi Városi Bíróság annak a 18 éves diáknak az ügyét, aki február elsején fojtogatni kezdte tanárát. A diák szerint csak „hülyéskedtek”, a pedagógust szemmel láthatóan megviselték a történtek. P. Richárd egy év felfüggesztettet kapott. Ön egyetért a tanárát fojtogató diákra kiszabott ítélettel?

Zsámbóki Dóra

Négy dulakodó diákot próbált szétválasztani szakoktatójuk február elsején, amikor az egyik rendbontó tanuló nekiesett és fojtogatni kezdte.
Mint a csütörötök délelőtti tárgyaláson kiderült: hárman „hülyéskedtek” egy diáktársukkal, de mint P. Richárd, a közfeladatot ellátó pedagógus elleni erőszakkal majd később könnyű testi sértéssel vádolt diák a bíróságon elmondta „csak” ágyékon rúgták társukat. A tanára vallomásából kiderült: diáktársukat közrefogták, bekötötték a szemét és rugdosták.

A szaktantermi inzultálást nem nézte jó szemmel egyik osztálytársuk, aki szólt az egy teremmel arrébb tartózkodó, éppen adminisztratív munkát végző szakoktatójuknak. A tanár a diákok közé lépett, megpróbálta kikísérni az egyik hangadót, mire P. Richárd egy léccel újra az osztálytársa feje felé suhintott. A tanár ekkor elkapta a „hülyéskedő” vádlott grabancát.

– Megfogta a ruhámat a mellkasomnál. Ettől elöntött valami ideg, vagy én nem is tudom. Nagyon ideges lettem, ezért estem neki a tanár úrnak, de nem fojtogattam, csak megfogtam a nyakát. Nem tudott volna megfulladni – mondta Nagyné Dr. Tajti Ilona bírónőnek P. Richárd a tárgyalóteremben. 
A pedagógust, aki kérte neve mellőzését, nagyon megviselték az események. Remegő kézzel várta a folyosón, hogy a bíróság meghallgassa.

– Segítsetek, gyerekek, ennyit tudtam csak kiáltani, mert Richárd fojtogatott. Olyan célirányosan elkapta a nyakam, hogy azt hittem nekem végem van. Hárman szedték le rólam – vallotta remegő hangon a szakoktató, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett a tanteremben. Mint a tanár vallomásában hangsúlyozta: a diák, akinek végül a védelmére kelt másfél éve veszítette el édesanyját, meglehetősen visszahúzódó, kevéssé tudja érvényesíteni az akaratát. Nem ez volt az első eset, hogy személyisége miatt diáktársai inzultálták.

P. Richárd – akinek tanulói jogviszonyát az eset után az iskola azonnal megszüntette – a tárgyalóteremben bocsánatot kért tanárától, megbánta amit tett. Tanára tudomásul vette a bocsánatkérését, de mint többször elmondta: nem tud felejteni. A két férfi kezet fogott a bíróság előtt.

Darázs Gyöngyi ügyész közfeladatot ellátó pedagógus elleni erőszak bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolta meg P. Richárdot.
Nagyné dr. Tajti Ilona bírónő végül halmozati büntetésül egy év börtönre ítélte a tanárával erőszakoskodó diákot. A börtönbüntetés végrehajtását a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette, és erre az időre pártfogó felügyelőt rendelt P. Richárd mellé.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy év börtönre ítélték P. Richárdot, két év próbaidőre felfüggesztve a büntetést
[/caption]

Az ítélet indoklásában Nagyné Dr. Tajti Ilona elmondta: az enyhítő körülmények mellett súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a pedagógusok elleni erőszakos megnyilvánulások országos szinten is elszaporodtak, és ezek a közfelháborodást keltő bűncselekmények.
Mint a tárgyalóteremben kiderült: P. Richárdot az ügyészség korábban kétszer is részesítette már megrovásban biciklilopás miatt. A tárgyalásról késő, majd rendőrségi segítséggel előállított vádlott tudomásul vette a bíróság ítéletét, így az jogerős.

<!-- Segítsetek gyerekek! – kiáltott, mikor diákja torkon ragadta Gyorsított eljárásban tárgyalta a Kiskunhalasi Városi Bíróság annak a 18 éves diáknak az ügyét, aki február elsején fojtogatni kezdte tanárát. A diák szerint csak „hülyéskedtek”, a pedagógust szemmel láthatóan megviselték a történtek. P. Richárd egy év felfüggesztettet kapott. Ön egyetért a tanárát fojtogató diákra kiszabott ítélettel?

Zsámbóki Dóra Egy év börtönre ítélték P. Richárdot, két év próbaidőre felfüggesztve a büntetést -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!