Kék hírek, bulvár

2011.02.01. 15:09

A dühöngőszoba titka: vádemelést javasolnak a rendőrök

Vádemelési javaslattal küldte meg a Juhar utcai nyomozás iratait ma (kedd) a kecskeméti rendőr-kapitányság az ügyészségnek. A rendőrök nem nyilatkoztak arról, hogy ki (vagy kik) ellen és milyen jogcímen kezdeményezték a vádemelést.

N. N. M.

Újabb fejezethez érkezett ezzel a Juhar Utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézmény ellen a még 2010. év elején kezdődött eljárás. Mint korábban megírtuk: 2010. február 4-én rendelte el a városi ügyészség ismeretlen tettes ellen a nyomozást, személyi szabadság megsértésének bűntette miatt.

Szeptemberben azután gyanúsítottként hallgatták ki Kimpián Ildikót, a Juhar Utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézmény igazgatónőjét. Erről azonban a rendőrség sem akkor, sem azóta nem adott tájékoztatást. Szabó Ferenc, aki szeptemberben még Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes volt, is csupán a kihallgatás tényét erősítette meg. Majd arra hivatkozva, hogy a nyomozás még folyamatban van, nem adhatott több tájékoztatást.

2011. február 1-én, azaz egy évvel a nyomozás kezdete után, Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei főkapitányság szóvivője egyetlen mondatot nyilatkozott a Juhar-utcai ügyben. – Vádemelési javaslattal küldtük meg a Juhar utcai nyomozás iratait a Kecskeméti Városi ügyészségnek.

Más forrásból sikerült megtudnunk, hogy összesen 26 személy ellen javasoltak vádemelést a rendőrök személyi szabadság megsértésének bűntette miatt. Köztük van a korábbi igazgatónő, Kimpián Ildikó is.
A Juhar utcai intézmény ügyével elsőként hírportálunk, a baon.hu foglalkozott, amikor tavaly januárban több érintett szülő és pedagógus kereste meg szerkesztőségünket. Gyerekverésről, a képzett gyógypedagógusok ellehetetlenítéséről beszéltek

Végül egy magánszemély, Domokos Győző tett feljelentést az iskolában folyó állítólagos gyerekbántalmazás miatt. A feljelentésben az is szerepelt, hogy a gyerekeket időnként megütik, a problémás tanulókat pedig úgynevezett dühöngő szobában különítik el. A fenntartó (a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat) belső vizsgálat folytatott le az ügyben: ők azonban nem találtak különösebben súlyos problémákat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] E mögött a rácsos ablak mögött lehetett a dühöngőszoba
[/caption]

Megírtuk azt is, hogy az iskola igazgatónője a dühöngőszoba létezését hosszú ideig tagadta. Hírportálunknak kezdetben azt nyilatkozta, hogy a bántalmazásos eseteket sosem söpörte a szőnyeg alá, a vétkes alkalmazottak pedig már nem dolgoznak az iskolában. Majd azt követően, hogy gyanúsítottként hallgatták ki, azaz tavaly szeptemberben, éhségsztrájkot kezdett Kimpián Ildikó. Hírportálunknak sms-ben akkor ezt írta (szó, illetve betű szerinti idézet): „Én olyan világban nem akarok élni amiben az olyan bunözok mint domokos gyozo tönkretehetnek becsületes,elhivatott embereket. Matol éjszégsztajba kezdek ez az egész megalazo eljaras ellen. Dömtésem végleges. Nem turöm tovabb hogy hivany emberek a labukat töröljék belém! Ha ez a mai jogrendszer nem kivanok benne élni!üdv: kimpian ildiko”

Az éhségsztrájkot – ami ellen hevesen tiltakoztak kollégái és a szakma is – néhány nap múlva befejezte az igazgatónő. Majd októberben a megyegyűlés úgy döntött, hogy megindítják a fegyelmi eljárást ellene. A büntető eljárás jogerős befejezéséig pedig Kimpián Ildikót felfüggesztették az állásából.

A Kecskeméti Városi Ügyészségnek 30 napja van arra, hogy eldöntse: vádat emelnek-e a 26 személy – illetve akár egy részük – ellen, vagy sem. Amennyiben úgy döntenek, hogy igen, akkor a Kecskeméti Városi Bíróságnak várhatóan márciusban küldik majd meg a vádiratot a Juhar utcai ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!