Kék hírek, bulvár

2011.01.18. 10:35

Vandálok tették tönkre az emléktáblát

Vandálok tették tönkre Kiskunfélegyházán a Templomhalomnál tavaly ősszel felállított emléktáblát, mely a város szempontjából igen jelentős ásatás részleteit tartalmazta.

Vajda Piroska

Az anyagi kár nem jelentős, ám sok ember munkáját semmisítette meg – mondta Rosta Szabolcs, a régészeti feltárás vezetője. Hozzátette: – Bármilyen anyagból készítik el a tájékoztató táblát, soha nem lesz biztonságban, ám ez nem tántorít el minket. Terveink szerint tavasszal újra felállítjuk az emléktáblát.

A Templomhalom feltárása három éve kezdődött. Az ásatás során felszínre került a templom északi oldala és a temető egy része. Az alaprajz ismeretében tavaly felépült a templom falának kisebb részlete. A történelmi emlékparkot szeptemberben avatták fel.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ennyi maradt a tájékoztató táblából
[/caption]

A Templomhalom feltárása több szempontból is fontos a város számára: kiderült, hogy Félegyháza települése nem a XVIII. században keletkezett, hanem jóval előtte. Már a középkorban is megemlítik, és nem utolsósorban a templomhalmi ásatásoknak köszönhetően bizonyosodott be, hogy már az Árpád-házi királyok korában is lakták. Minden bizonnyal nem is kevesen, hiszen a kor viszonyai között meglehetősen komoly méretű volt templomuk, melyet kőfal és hármas árokrendszer vett körül.

Ezek is érdekelhetik