Kék hírek, bulvár

2011.01.12. 13:25

Jelentős enyhítést kért Zuschlag ügyvédje

Zuschlag János első fokon kiszabott büntetésének jelentős enyhítését kérte szerdán perbeszédében Kovács M. Gábor, a szocialista politikus védője. A per harmadrendű vádlottja, a kunfehértói Katus Ferenc ügyvédje még ennél is tovább ment: egyenesen védence felmentését kérte az ügy másodfokú tárgyalásán, a Szegedi Ítélőtáblán.

N. N. M.

Kovács M. Gábor – mint korábban ezt nekünk is nyilatkozta – azt vitatta, hogy bűnszervezetben és üzletszerűen követték volna el a tettüket a vádlottak. A vádiratban, majd az elsőfokú ítéletben ugyanis az szerepel, hogy az egykori MSZP-s politikus csupán névlegesen működő, fiktív civil szervezetek nevében szerzett pályázatok útján 72 millió forint közpénzt, aminek az elköltését hamis számlákkal igazolta.

Az ügyvéd szerint azért nem működtek bűnszervezetként, mert az egyesületi elnökök egymás tevékenységéről nem tudtak. A Zuschlag által gyártatott hamis számlákat nem látták, és nem ismerték a fiktív pályázatokat sem.

Nem véletlenül helyezte a hangsúlyt a bűnszervezet tagadására a védő. Ha ugyanis nem állapítaná meg a bűnszervezeti jelleget a másodfokú bíróság, akkor akár azonnal a felére csökkenhetne Zuschlag János jelenlegi, 8 és fél éves büntetése. Amennyiben pedig hozzászámoljuk ehhez, hogy a politikus immár 3 éve és 4 hónapja van előzetes letartóztatásban, akkor számára kedvező esetben – a büntetése felezésével –, kedvezménnyel azonnal, azaz a másodfokú ítélet kihirdetését követően már ki is szabadulhatna. 

A védő szerint a Bács-Kiskun megyei Bíróság által tavaly kiszabott büntetés egyébként sem áll arányban a bűncselekmények tárgyi súlyával. Hiszen Zuschlag János a nyomozás során – részben – elismerte a bűnösségét. Az ügyvéd megfogalmazása szerint feltáró jellegű beismerő vallomást tett, amit azonban a Bács-Kiskun Megyei Bíróság enyhítő körülményként nem vett kellő súllyal figyelembe. Mint ahogy azt sem, hogy a kárt részben, 50 millió forintig, megtérítette Zuschlag János. (Az összeg eredete azóta sem ismert – a szerző).

Kovács M. Gábor a vagyonelkobzást is alaptalannak vélte, mivel – mint  a bíróságon hangsúlyozta – nem bűncselekményekből szerezte a vagyonát védence. A perben ma meghallgatott többi védő is Zuschlag János vádlott társainak felmentését, illetve a büntetések enyhítését kérte. Csütörtökön újabb ügyvédek perbeszédei következnek, péntektől pedig már a vádlottak is megszólalhatnak a bíróságon, az utolsó szó jogán.

N. N. M. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!