Kék hírek, bulvár

2011.01.15. 17:52

Háromszáz forinton múlhat az élet

Intenzív kampányba kezdtek a Kecskeméti Rendőr-kapitányság területén a rendőrök a gyalogosok és a kerékpárosok körében. Azt a kötelező szabályt kívánják mostantól mindenkivel szigorúan betartatni, ami a külterületeken gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők életét mentheti meg.

N. N. M.

Az elmúlt évben a Kecskeméti Rendőr-kapitányság területén történt halálos balesetek jelentős része (több mint 30 százalék), gyalogos és kerékpáros közlekedéssel volt összefüggésben. Ezek közül is rendkívül sok a láthatóságra volt visszavezethető. Ezért döntött most úgy a kecskeméti rendőrkapitányság, hogy intenzív kampánnyal szeretné felhívni a gyalogosok és a kerékpárosok figyelmét a KRESZ rájuk vonatkozó, láthatósági szabályaira.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ilyen plakátokkal hívják fel a figyelmet a láthatóság mellény viselésére a rendőrök
[/caption]

- Arra, hogy 2008. év eleje óta kötelező viselni az úgynevezett láthatósági vagy fényvisszaverő mellényt a lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján és útpadkáján tartózkodó gyalogosnak, a kézikocsival közlekedő személynek, az állatot hajtó vagy vezető személynek éjszaka, és korlátozott látási viszonyok esetén – tájékoztat Ámán András rendőr őrnagy a kecskeméti rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. - A mellényt a gyermekeknek is viselniük kell, hacsak nem tartózkodnak a felnőtt ölében vagy nincsenek a felnőtt testéhez rögzítve.

A Kunság Volánnal együttműködve a közlekedési szabályra figyelmeztető plakátokat helyeznek ki ezekben a napokban a várótermekben, és szórólapokat osztanak az autóbuszokon utazóknak. A plakátok, szórólapok szövege szerint adott esetben mindössze 300 forintba kerül az élet.

- Durván ennyiért adnak ma egy láthatósági mellény, aminek a viselése lakott területen kívül, mint említettem, kötelező – folytatta Ámán András. Hozzátette: a hétfőn kezdődő és a hétvégéig tartó kampányt követően szigorúan fognak ellenőrizni a rendőrök az utakon.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ámán András rendőr őrnagy a kecskeméti rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője
[/caption]

- Éppen ezzel a sorrendiséggel szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem a bírságolás a célunk, hanem a baleset megelőzés. Az, hogy életeket mentsünk – magyarázta a közlekedésrendészeti osztályvezető. – Azt szeretnénk, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy az úttest szélén, vagy az útpadkán veszélyben van a sötétben. Ezért ezen a héten még csak tájékoztatunk, de január 24-től már rendkívül szigorú büntetésre számíthat, aki lakott területen kívül, éjszaka, és korlátozott látási viszonyok esetén, gyalogosként, illetve kerékpárosként nem visel majd láthatósági mellényt, vagy fényvisszaverő ruházatot. A január 24-én kezdődő akcióban mindemellett a kerékpárok kötelező tartozékait is ellenőrizni fogjuk. Az első és a hátsó világítást, illetve az első keréken legalább egy prizma meglétét. Hangsúlyozom, hogy ezek kötelező felszerelések, életeket mentenek. Miközben valójában nem jelentős beruházások egy kerékpáron.

Ezek is érdekelhetik