Kék hírek, bulvár

2010.12.16. 15:38

Baltával megölte és elégette a két homoszexuális németet

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte nem jogerősen a Bács-Kiskun Megyei Bíróság azt a 22 éves jászszentlászlói szakácsot, aki 2008 októberében egy balotaszállási tanyán megölt és elégetett két homoszexuális német férfit. A vádlott harminchárom év múlva szabadulhat legkorábban.

Hraskó István

A bíróság által megállapított tényállás szerint a korábban szakácsként dolgozó jászszentlászlói vádlott, B. Árpád még 2002-ben, 14 éves korában egy kocsmában ismerkedett meg a két homoszexuális német férfival. Többször dolgozott balotaszállási tanyájukon, így 2008 nyarán is náluk lakott egy darabig. A fiatalabbik, Andreas egyszer kikezdett vele, ám a vádlott állítása szerint elutasította, és később is sokszor volt köztük nézeteltérés. A vádlott az általa „Pali bácsiként” emlegetett idős némettel ellenben az évek során mindvégig jó kapcsolatban maradt, meleg pártfogója sokszor kisegítette pénzzel, támogatta tanulmányai során.

2008 októberében a közeli Pusztamérgesen barátnője családjánál lakó B. Árpád pénzzavarba került. Egy este elment a balotaszállási tanyára, és először baltával végzett a 73 éves „Pali bácsival”, majd megvárta, míg a 39 éves Andreas részegen hazatér, és dulakodás után őt is meggyilkolta, szintén a szekercével. Ezután az udvaron egy máglyát rakott, és elégette a holtesteket. A házban lévő laptopot, plazmatévét, hifi-tornyot pedig a gyilkosságról nem tudó ismerőse segítségével elszállította.

Végig hazudott

B. Árpád a nyomozás, majd a per során gyakorlatilag mindig módosította a vallomását. A rendőröknek először azt mondta, hogy az idősebb német már halott volt, mikor ő a tanyára ért, majd ezt megváltoztatta arra, hogy Andreas az ő jelenlétében ölte meg „Pali bácsit”, mégpedig késsel. Majd a bírósági tárgyaláson már azt mondta: a gyilkos fegyver egy vágódeszka volt, Andreas ezzel vágta többször fejbe az időset, aki a bántalmazásba bele is halt. Védekezése szerint a fiatal homoszexuális német a gyilkosság után erőszakoskodni kezdett vele. B. Árpád állítása szerint menekülni próbált, ekkor ütötte meg egy vascsővel az utána futó Andreast, aki az egyetlen ütésbe bele is halt. Ügyvédje szerint sokkos állapotban követte el a bűncselekményt, mellyel egy életveszélyes támadást hárított el. A védő a perbeszédben hangsúlyozta: nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy az idős férfit védence gyilkolta meg, és megítélése szerint Andreas megölése miatt is felmenthető B. Árpád, mert ijedtségből lépte túl a jogos védelmet.

Az ügyésznő szerint mindkét gyilkosságot B. Árpád követte el

Dr. Dókáné dr. Pályi Krisztina ügyésznő szerint viszont a vádlottnak volt indítéka a gyilkosságra, igazolható mind a két német megölése, az előre kiterveltség és a nyereségvágy is. Kijelentette: súlyosbító körülmény B. Árpád elvetemült magatartása, az a mód, ahogy a nyomokat az égetéssel megpróbálta eltüntetni, és hogy az eljárás során nem tanúsított semmilyen megbánást. Ezért indítványozta, hogy a szakácsot a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből is zárja ki a bíróság.

Dr. Feleky István tanácselnök a bizonyítékok – többek között a tanúvallomások, mobiltelefonok cellainformációi, DNS-vizsgálatok – alapján bűnösnek találta a két sértett megölésében a vádlottat, akinek tizenhét (!) kihallgatását úgy összegezte: vallomásai egymásnak ellentmondóak, abszolút megbízhatatlanok, nem lehet rájuk alapozni a tényállást. Egyszerűbben: nem mondott igazat. A bíró hozzátette: a vádlott is elismerte, hogy a gyilkosság estéjén hárman voltak a tanyán – így más nem is lehetett az elkövető. Az előre kiterveltséget elvetette a büntetőtanács, de a nyereségvágyat megállapította. A holttestek vádiratban szereplő feldarabolását szintén nem látta bizonyítottnak a bíróság.

Az ügyésznő súlyosbításért, az előre kiterveltség megállapításáért, míg a vádlott és védője felmentésért illetve a határozott szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!