Kék hírek, bulvár

2010.11.23. 16:51

Öten haltak meg munkahelyi balesetben

Megyénkben idén öten haltak meg munkahelyi balesetben. Súlyos sérült még több van, náluk legtöbbször végtagok csonkolásáról, elvesztéséről lehet beszélni.

Gál Zita

Az öt halálos balesetből három közúton, kettő pedig fakivágás közben történt. Bodor István, a Dél-alföldi Munkavédelmi Felügyelőség igazgatója elmondta, a munkáltatók és a dolgozók átlagosan fele-fele arányban hibásak a balesetekben.

– Ha megtörtént a munkavédelmi oktatás, ha rendelkezésre áll minden eszköz a biztonságos munkavégzéshez, akkor is előfordulhat, hogy két ellenőrzés között a munkavállaló, például kényelmi okokból, nem tartja be az előírásokat. Az igazgató tanulságos megyei eseteket is ismertetett.

Évek óta a 25 és a 34 év közöttieket éri a legtöbb munkahelyi baleset megyénkben. Kiugróan magas a balesetek száma az 50 és 250 közötti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozásoknál. A statisztikák szerint a feldolgozóipar és a gépipar a legveszélyesebb szakterület, őket a kereskedelem követi, de olyan is van, aki pénzügyi területen szenvedett el három napon túl gyógyuló sérülést.

– Minden esethez más út vezet, ezért igen hasznos megismerni konkrét történeteket. A tanulságot mindenki le tudja vonni magának és adott esetben alkalmazni is tudja – mondta Bodor István, a Dél-alföldi Munkavédelmi Felügyelőség igazgatója.

A Nyárlőrinc és Szentkirály közötti erdőkben még májusban történt halálos baleset. A múlt heti kunadacsi – szintén halálos – esethez hasonlóan itt is szakszerűtlenül álltak neki a favágásnak. A helyszínen készült fényképekből kiderül, hogy a több mint húsz méteres fenyőket össze-vissza, egymásra akár merőlegesen is vágták többen egyszerre. Ilyen körülmények között egy pici figyelmetlenség is elég a balesethez.

Páhin egy őstermelőnél borászati tevékenységet végeztek, eközben egy munkavállaló ként ivott, ebbe halt bele. Sajnálatos esetéhez hozzájárult az a körülmény is, hogy egyéb betegsége miatt szagot és ízt nem érzékelt, csupán a megszokott poharának hajtotta fel a tartalmát.

A kecskeméti uszoda építkezésénél szeptemberben történt baleset. Két férfi egy 7,4 méter hosszú fa kereszttartó szelemen előszerelését végezte, miközben az ettől két méterre deponált hat darabból álló fa szerkezeti lábak leborultak. A két munkás közül az egyik súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett, a lába ugyanis a szerkezet alá szorult, lábszár- és medencetörést szenvedett súlyos belső sérülésekkel. A mellette dolgozó munkatársának a keze sérült meg.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden dolgozó sokat tehet azért, hogy ne érje munkahelyi baleset
[/caption]

Egy dunavecsei diákmunkás többszöri figyelmeztetés ellenére újra és újra felugrott a teli ládákat húzó traktor platójára. Végül megcsúszott és a pótkocsi kereke átment a mellkasán. Súlyos koponya, mellkas és tüdősérüléseket szenvedett.

Egy csengelei őstermelő magtárába kukoricát szállítottak. A gépkocsivezető beállt a magtár elé, majd a pótkocsiról kezdte kiengedni a kukoricát egy faládába, és elindította a behordó csigát. A láda mellett állva egy zsákdarabot észlelt, amit megpróbált a csiga mellől kiszabadítani. Bal kezét a behordó csiga elkapta és csonkolta az ujjait.

Hasonlóan járt az a kiskőrösi húselőkészítésben dolgozó férfi is, aki még júniusban a húst tömőfa helyett kézzel töltötte az ipari darálóba. A daráló tengelye elkapta a bal kezét, három ujját csonkolta.

Egy jánoshalmi faipari üzemben is ujjak bánták a felelőtlenséget. A leszabó körfűrésznél megszorult egy munkadarab. A gép kezelője megnyomta a vészleállító gombot, kollégája pedig benyúlt a veszélyes térbe. A tehetetlensége miatt még forgó lap a férfi három ujját teljesen, kettőt pedig részlegesen vágott le.

A munkavédelmi felügyelőség igazgatója elmondta, ellenőrzéseiket a munkáltatók inkább zaklatásnak veszik, az alkalmazottak viszont örömmel látják őket. – Tizenhét munkatárssal járjuk a megyét. Előre tervezett ütemben keressük fel a vállalkozásokat, de ezt a tervet szigorúan titokban tartjuk. Mi olyan vendégek vagyunk, akiket nem mindig várnak örömmel – mondta Bodor István. Hozzátette: Az előzetes tervek mellett a bejelentések is befolyásolják az ellenőrzéseket.

– Naponta átlagosan egy bejelentés érkezik hozzánk. Ezeknek is két fajtája van: a névtelen és a névvel ellátott panasz, amire a bejelentő várja is felügyelőségünk intézkedését és visszajelzését. A közérdekű és a névtelen jelzéseknek is minden esetben utánanézünk.

Az igazgató elmondta, csupán egy dolgot szoktak keverni a bejelentők. A munkavédelmi felügyelőségnek csak a szervezett, munkaviszonyban végzett tevékenységeknél van hatásköre, a szolgáltatások igénybevevőinél nincs. Így nem tudták kivizsgálni azt a kecskeméti esetet sem, amikor egy természetgyógyász plafonra csavarozott gumihevedere leszakadt egy másfél éves kisbabával együtt, aki koponyasérüléseket szenvedett. Ilyen ügyekben más hatóságokat kell bevonni a vizsgálatra.

A munkabalesetek megoszlása 2010. I-IX. hónapban

súlyosság balesetek száma

3 napon túl gyógyuló 470

nem súlyos csonkulásos 8

halálos 3

életveszélyes 1

összesen 482

(Forrás: OMMF)

3 napon túl gyógyuló 470

nem súlyos csonkulásos 8

halálos 3

életveszélyes 1

összesen 482

(Forrás: OMMF)

Minden dolgozó sokat tehet azért, hogy ne érje munkahelyi baleset -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!