Kék hírek, bulvár

2010.08.24. 18:44

Gázszívók a kóma határán

Múlt héten két megyebeli gyermeket kellett újraéleszteni, mert töltőgázt szívtak, és megállt a szívük. Mára mindketten túl vannak az életveszélyen, de napokig élet és halál között lebegtek.

Zsámbóki Dóra

Múlt héten szerdán egy 14 éves kiskunmajsai fiút rohammentővel szállítottak a szegedi kórházba, mert megállt a szíve. Ugyanazon a napon Tiszakécskéről érkezett egy 15 éves fiú a kecskeméti intenzívre: őt is újra kellett éleszteni, miután töltőgázt szívott.

– Próbáltam már, de elég hamar leálltam róla. Azt vettem észre, hogy romlanak a motorikus funkcióim, koncentrációs zavaraim voltak – meséli név nélkül egy 19 éves fiatal, aki néhány éve használta már bódítóként a töltőgázt. – A kíváncsiság meg az unalom vitt minket rá. Tudtuk, hogy nem veszélytelen, mégis kipróbáltuk. Olcsó, egy palacktól 3-4-szer is be lehet állni. Aki érdeklődik a tudatmódosító szerek iránt, az egyszer biztosan szív töltőgázt. Nekem a barátaim mondták egyszer, hogy elvesztettem az eszméletem, persze erre én nem emlékszem. Akkor elegem lett belőle egy életre – mondja a fiú.

Dr. Balog István, a kiskunhalasi Semmelweis-kórház neurológiai osztályának vezetője nem találkozik gyakran töltőgáz okozta problémával.
– Szerencsére nem elterjedt a dolog, de mindenképpen rendkívül veszélyes. A töltőgáz belélegzése olyan súlyos szívritmuszavart okozhat, melynek következtében a szív akár meg is állhat. Fellép a hipoxiás állapot, és ha 3-4 percig nem kap oxigént az agy, akkor akár tartósan károsodhat – sorolja a veszélyeket a főorvos.

Egy évvel ezelőtt Szegeden egy fiú féléves szenvedés után hunyt el. Töltőgázt szívott, lényegében lefagyasztotta vele a tüdejét.

Az orvosokhoz általában csak akkor kerülnek a töltőgázt, technokolt vagy hígítót inhaláló fiatalok, mikor már nagy a baj. A környezetük vagy érzéketlen a problémával szemben, vagy észre sem veszik, mit művel a gyerek.

A boltok polcain lévő, 300-350 forintért kapható töltőgáz bárki számára elérhető.
– Ha idejön egy gyerek vagy bárki, és töltőgázt kér, nem mondhatom neki, hogy nem adok, hiszen erre nincsen szabály. Ha beír a panaszkönyvbe, még engem vesznek elő a hatóságok – mondja egy trafikos, aki még nem hallott arról, hogy egyesek mire használják az öngyújtók töltésére szolgáló gázt. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A töltőgázhoz már 300 forintért szinte bárhol hozzá lehet jutni - képünk illusztráció
[/caption]

– Volt, hogy egy 12 év körüli gyerek a harmadik palackot vitte volna a héten, amikor megkérdeztük, hogy mire kell neki. Nem válaszolt, csak elszaladt. Utánamentünk, de eltűnt előlünk – meséli egy üzletlánc kiskunhalasi munkatársa. – Nálunk ez volt az egyetlen olyan eset, mikor egyértelmű volt, hogy szipuzásra használják a fiatalok a töltőgázt, de Baján az üzletlánc ottani boltjának már volt ezzel komolyabb problémája is. Mi egyszerűen nem szolgáljuk ki a fiatalokat, de szerencsére már le is szoktak, remélem, nem csak rólunk – mondja az eladó.

– A drogprevenciós előadásokon az egyéb kábítószerek mellett természetesen a töltőgázról is szót ejtünk. Néhány éve emlékszem olyan esetre, amikor eljárást indítottunk hasonló ügyben – tájékoztat Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun megyei rendőrség szóvivője.

– A Szegedre szállított majsai fiatallal kapcsolatban felmerült a gyanúja annak, hogy esetleg más kábítószert is használhatott, ezért indított a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság vizsgálatot az ügyben – mondja Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő, aki hozzáteszi: önmagában a töltőgáz használatáért, inhalálásáért is közigazgatási eljárást indíthat a rendőrség.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az eszméletvesztés mellett akár hipoxiás állapotot is előidézhet a töltőgáz
[/caption]

– Évente 5-6 ilyen esettel szembesülünk – mondja Arany Zoltán, a szegedi központú ESZI Dr. Farkasinszky Teréz Ifjúsági Drogambulancia vezetője. – Általában a társadalom perifériájára szorult, vagy a 13–16 éves fiataloknál jelent gondot az ilyen jellegű olcsó drogok fogyasztása. A szülőktől, a környezettől komoly odafigyelést igényel, hogy a fiatalok ne nyúljanak ilyen szerekhez, vagy ha megtették, akkor tudják, mivel állnak szemben. Nagyon fontosnak tartom a megelőzést, illetve ha már kialakult a probléma, akkor a családterápia, valamint a jó közösség meghatározó tényező lehet a gyógyulásban. Fontos hangsúlyozni, hogy a drogambulanciánkhoz bizalommal fordulhatnak az emberek, mielőtt esetleg visszafordíthatatlan dolog történne – mondja a Bács-Kiskun és Csongrád megyében egyaránt illetékes drogambulancia vezetője.

Információink szerint a Kecskeméten és a Szegeden ápolt fiú is túl van már az életveszélyen. Kalandjuk a töltőgázzal – gyors és szakszerű orvosi ellátás nélkül – azonban mindkettejüknek az életébe kerülhetett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!