Kék hírek, bulvár

2010.07.29. 20:03

Lánya megerőszakolásával vádolták

Bizonyítékok hiányában a Kiskunfélegyházi Városi Bíróság csütörtökön felmentette azt a Pálmonostorán élő holland férfit, akit azzal vádoltak, hogy fajtalankodott lányaival, az egyiket pedig többször megerőszakolta.

Hraskó István

Először élettársa és lányai is terhelő vallomást tettek a holland férfi ellene, majd visszakoztak. 2008 novemberében helyezték előzetes letartóztatásba a 42 éves apát. A férfi ellen saját – szintén holland – élettársa tett feljelentést. Az anyának ugyanis a kapcsolatukból született két, 14 éves ikerlányuk azt állította: apjuk régóta fajtalankodik velük.

Az ügyben nyomozás indult, majd a félegyházi ügyészség vádat emelt az apa ellen. A vádirat tartalmazta, hogy a férfi 2002-től – amikor lányai még csak nyolc évesek voltak – rendszeresen fajtalankodásra vette rá az ikreket, ráadásul egyikükkel többször közösült is. Az apa az ügyészség szerint meg is fenyegette lányait: ha bárkinek beszélnek, gyerekotthonba fognak kerülni.

Aztán fordulatot vett az ügy. A lányok gyakorlatilag "visszavonták" a molesztálásról mondott állításokat, az anya és az apa pedig – tizenötévnyi élettársi kapcsolat után – a per során összeházasodott. A bíróság előtt az anya és a lányok is megtagadták a vallomástételt.

A per ítélethirdetése előtt Szabóné dr. Tabajdi Katalin ügyésznő kiemelte: az eljárás nem hivatalból, hanem az anya feljelentése nyomán indult, és ilyen ügyekben a feljelentés nem vonható vissza. A vád képviselője hozzátette: a lányok egy tanúnak elmondták a molesztálás részleteit, bár tudták, ha minderre fény derül, apjuk bajban lesz. Majd mikor a feljelentés megtörtént, azzal álltak elő, hogy az egész történet csak kitaláció.

"Életkorukat tekintve abszurd ez a magyarázat, logikai bukfenc van benne. Ráadásul hat éve zajlott a molesztálás, ilyet nem talál ki csak úgy két tizenéves lány" – tette hozzá az ügyésznő. Aki az egyik legfontosabb bizonyítéknak az orvosszakértői véleményt nevezte, mely szerint az egyik, már nem szűz lány rendszeres nemi életet élt. "Elképzelhetetlen, hogy fiúbarátokkal tette mindezt, hiszen fiúiról környezete nem tudott" – mondta.

A holland férfi ügyvédje, dr. Mihó Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: csak egyetlen közvetlen bizonyíték van az ügyben, mégpedig védence vallomása, az apa pedig minden vádat tagadott. A védő azt is kiemelte, hogy nem állapítható meg, ki és mikor vette el a kislány szüzességét.

"Az anyának a gyermeke a legfontosabb, ezért fenntartások nélkül elhitte, amit lánya mondott, ezért ment a hatóságokhoz. Életszerű a tagadása is azok után, hogy kiderült: a lányok által elmondottak nem történtek meg" – mondta az ügyvéd. Az apa az utolsó szó jogán kijelentette: ártatlanul ül 21 hónapja.

Dr. Hegedűs János büntetőtanácsa a holland férfit végül bizonyítékok hiányában felmentette. Indoklásként elmondta: nem állapítható meg teljes bizonyossággal a vádlott bűnössége, főként azért, mert a bizonyítékok csorbultak az eljárás alatt. Kijelentette, a pszichológus szakértő sem adott arra egzakt véleményt, hogy elfogadható-e a lányok terhelő nyilatkozata.

Nem derült ki az sem világosan, miért mondták el az ikrek a molesztálós sztorit. Képtelenségnek hangzik, de felmerült az is, hogy így akarták közelebb tudni magukhoz gyakran elutazó apjukat, mondván: inkább a börtönben legyen, ne külföldön. És persze az sem zárható ki, hogy mégis megtörténtek a vádiratban írt szörnyű bűntettek. A per mindenesetre másodfokon folytatódik, mert az ügyésznő fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!