Kék hírek, bulvár

2010.05.21. 10:40

Pénzhamisítókat kaptak el – egyikük 77 éves!

A kiskunhalasi rendőrök csütörtökön őrizetbe vettek egy 77 éves kiskunmajsai és egy 37 éves kisteleki férfit. Azzal gyanúsítják őket, hogy márciusban 22 darab hamis tízezressel fizettek egy balotaszállási gazdának, mikor megvették a teheneit. A házkutatások során 54 darab, tintasugaras nyomtatóval készült hamis bankjegy került elő. A nyomozás jelenlegi adatai szerint több közelmúltbeli hasonló bűncselekmény is hozzájuk köthető.

H. I.

Mint arról április közepén beszámoltunk: tél végén-tavasz elején hamis öt-és tízezresek kerültek forgalomba Kiskunhalason és környékén. Két hónap alatt körülbelül tíz alkalommal találtak rá a tintasugaras nyomtatóval előállított bankjegyekre. Az említett balotaszállási esetben egy idős férfitól (a korábbi közlés szerint nőtől) vásárolták meg az állatait, a marhákért 22 darab hamis tízezressel fizettek, amit a sértett csak később vett észre. A 220 ezer forint volt a legnagyobb összeg, melyet hamis pénzzel egyenlítettek ki Kiskunhalas környékén, de ezenkívül történt még jópár hasonló eset. A legextrémebb talán azé a tompai nyugdíjasé volt, aki a takarékszövetkezetben felvette 70 ezer forintos nyugdíját, melyet 7 darab 10 ezresben kapott meg. Másnap az egyik bankót felhasználva akart fizetni a postán, ahol azonban nem fogadták el a pénzt, mondván, hogy hamis. De a halasi Tesco-ban is előkerült hamis tízezres, illetve egy kiskunhalasi csárdában is „tintasugaras” bankjeggyel kívántak fizetni.

A rendőrség korábban is vizsgálta, hogy az esetek összefüggenek-e egymással – most egyre bizonyosabb, hogy igen. A halasi zsaruk csütörtökön őrizetbe vettek egy 77 éves kiskunmajsai és egy 37 éves kisteleki férfit – valószínűleg ők állhatnak a hamis pénzek gyártása és „forgalamba hozatala” mögött.

– A két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy március 5-én egy kisszállási férfinek balotaszállási tanyáján 22 darab, hamis, gyanús 10 ezer forintos bankjegyet adott át a megvásárolt tehenek ellenértékeként. A Magyar Nemzeti Bank Készpénzszakértői Központ Laboratóriumában a bankjegyekről megállapították, hogy azok nem valódiak, hanem színes tintasugaras nyomtatóval készített másolatok – mondta el Mihályné Bornemisza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Mint megtudtuk, a házkutatások során a két gyanúsított lakásában – nem tudni, melyiküknél – összesen 53 darab ötezres és 1 darab tízezres bankjegyet találtak a rendőrök.

– A nyomozás jelenlegi adatai alapján felmerült a gyanú, hogy a többi közelmúltbeli eset is a most őrizetbe vett két férfihoz köthető – tette hozzá a szóvivő, de egyéb részleteket a nyomozás érdekeire tekintettel nem közölt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!