Kék hírek, bulvár

2010.05.25. 11:44

Bizniszt csinálnak az állatkínzásból

Sajnos szinte mindennapos, hogy hazánkból embertelen körülmények között, nagy haszon reményében visznek ki élő állatokat. Nemrég 25 magyar kiskutyára bukkantak az olasz határőrök, megyénkben pedig a madárcsempészet a leggyakoribb.

baon.hu – H. I.

Magyarországon sokkal többen és sokkal több háziállatot tartanak, szaporítanak, mint amennyire valójában igény lenne. A felelős állattartók száma csekély, azokból viszont nincs hiány, akik egyszerű tárgynak vagy árucikknek tekintik a két- vagy négylábúakat. Ezért sok kisállatot busás haszon reményében, illegális módszerekkel csempésznek ki az országból. Nem ritka, hogy útközben inni, enni sem kap a „csempészáru”, így az is gyakori, hogy csak az állatok töredéke jut el a célállomásig. A bűnözőknek még így is megéri az üzlet.

A bűncselekmények mindennaposak, legutóbb például magyar kutyakölyköket foglaltak le az olasz-szlovén határon. Az olasz rendőrség közlése szerint szörnyű egészségügyi körülmények között, víz és élelem nélkül, apró ketrecekbe zsúfolva csempészték egy furgonban illetve egy személyautóban a 25, különböző fajtájú kiskutyát, amelyek közül sok olyan pici volt, hogy nem is lehetett volna szállítani őket. Természetesen egészségügyi és úti okmányokat sem tudtak felmutatni a magyar csempészek, így a fuvart kísérő hat személyt feljelentették.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezeknek a kutyusoknak nem lehet okuk panaszra, de sok társuk pusztul el csomagtartókban a csempészek miatt
[/caption]

Magyarországon a 2004. évi X. törvény szerint bűncselekmény az állatkínzás. Bűncselekménynek számít állatokat elhagyni, kitenni, vagy számukra nem indokolt fizikai, lelki szenvedést okozni. Állatkínzásért akár 3 évig terjedő börtön is adható. Sajnos a bíróságok a szigorú büntetési tételeket nem alkalmazzák.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményt juttatott el hozzánk, amelyben szigorúbb büntetéseket sürgetnek az állatkínzók, a feketéző kutya-és más kisállat szaporítók, állataikat felelőtlenül kidobáló emberek valamint az illegális exportkereskedők ellen. Szeretnék elérni, hogy ne szaporítsák felelőtlenül a kisállatokat, ezzel ugyanis jelentősen csökkenne az ilyen esetek száma. Ehhez gyökeres szemléletváltásra, a lakosság környezettudatos gondolkodásmódjának elterjedésére van szükség, ugyanakkor elengedhetetlen a szigorúbb büntetési tételek alkalmazása is – hangsúlyozza az egyesület.

A magyar-szerb határon a madárcsempészet a jellemző

Kutyacsempészekkel eddig még nem akadt dolguk a megyei határrendészeknek, madarakat viszont igen gyakran megpróbálnak átcsempészni a magyar-szerb zöldhatáron – tudtuk meg Gulyás Zsolttól, a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetőjétől.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az afrikai madarak közül sok nem élte túl a szállítást
[/caption]

– A legemlékezetesebb eset éppen most februárban történt, amikor a határ közelében több ketrecben összesen 385 darab, Afrikából származó élő madarat, zömében papagájokat talált kollégánk. A ketreceket kézben hozta két ismeretlen személy, akik munkatársunk elől futva menekültek vissza Szerbiába. A madarak a Szegedi Vadasparkba kerültek, de tudomásom szerint sok elpusztult belőlük, ami visszavezethető az itteni klímára, illetve arra is, hogy a téli hidegben nyitott ketrecben, rossz körülmények között hurcolták őket – mondta el Gulyás Zsolt. A megyei határrendészeknek minden évben akad egy-két ilyen ügye, még ha nem is mindig ennyi madarat próbálnak egyszerre átjuttatni hazánkba a csempészek – akik egyébként „természetesen” kerülőúton, a zöldhatáron próbálkoznak. A határrendészek „fogás” esetén a Szegedi Vadasparkot értesítik, általában oda kerülnek a csempészett állatok.

Ezek is érdekelhetik