Kék hírek, bulvár

2010.05.19. 23:14

Alku a kazántolvajok és az ügyészség között

Megegyezést kötött a Kecskeméti Városi Ügyészség Pacskerrel, Öcsivel, Csövivel és még öt társukkal. A hét férfit és egy nőt összesen 67 betörés elkövetésével vádolják.

Hraskó István

Mint megírtuk, Pacskerék főként kazánok ellopására szakosodtak, melyeket épülőfélben lévő házakból szereltek ki. A vádalku egy tavaly hatályba lépett jogszabályi változásnak köszönhetően jöhetett létre az ügyészség és a vádlottak között.

– Az elsőrendű vádlottnak, a 25 éves K. Józsefnek 47 rendbeli lopásért kell felelnie. Az ő büntetése alapesetben egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés lenne. A vele létrejött megállapodás szerint minimum 2 év 7 hónap, maximum 3 év börtönbüntetés kiszabását tudomásul veszi. A másodrendű vádlott, a 35 éves K. Dezső 55 lopást ismert el. Mindezért normál körülmények között kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre számíthatna, de az új jogintézmény alkalmazásával a felső határ 4 és fél évre csökken.

Ő is jelezte, hogy elfogadható számára a javaslatunk, azaz legkevesebb 4 év, legfeljebb 4 év 4 hónap fegyházra vele is megállapodást kötöttünk – mondta el dr. Kopasz Zsolt kecskeméti vezető ügyész.

Az a fentiekből is világos lehet, hogy a bűnözők számára miért előnyös alkut kötni az ügyészséggel: a vádhatósággal együttműködve alacsonyabb büntetetésre számíthatnak.
De így az állam is jól járhat, hiszen egyetlen nyilvános bírósági üléssel lezárható az egész ügy – amely egyébként másfél-két évig biztos eltartana.

– A megállapodások súlyos büntetéseket tartalmaznak, emellett pedig egy időben elhúzódó, költséges eljárástól kímélhetjük meg a bíróságot, hiszen nem kell kihallgatni a 67 sértettet és a tanúkat. A terheltek mind beismerő vallomást tettek, a bizonyítékok teljeskörűen rendelkezésre állnak. A nyomozást irányító kolléganőm, Zubornyák Ágnes kiváló munkát végzett, ő hallgatta ki az összes vádlottat – jelentette ki Kopasz Zsolt. Hozzátette: a megállapodást mindig az ügyészség kezdeményezheti, és ha a bíró nem ért egyet az egyezséggel, kitűzheti tárgyalásra az ügyet. A nyilvános ülést hatvan napon belül kell megtartani.

A közel 70 oldalas vádiratból az is kiderül, hogy az elsőrendű vádlott beceneve Pacsker, a harmadrendűé pedig Csövi.
– A másodrendű vádlott beceneve számunkra különösen „arcátlan”, hiszen Öcsi mellett Ügyésznek is hívták társai K. Dezsőt – tudtuk meg a vezető ügyésztől.

Kopasz Zsolt szerint azért különösen nagy fegyvertény ennek a bűnbandának az elfogása, mert olyan betöréseket sikerült rájuk bizonyítani, melyeknél már a rendőrség felfüggesztette a nyomozást. Az, hogy sikerült a nyomukra bukkani, nagyban köszönhető egy szemfüles kadafalvi lakosnak, aki egyszer felírta a betörők autójának rendszámát.

Sokáig lehallgatták a telefonjaikat is, míg végül 2008. októberében sikerült őket lekapcsolni. Ötven rendőr hat helyszínen egyszerre csapott le rájuk az otthonukban. Az ügyészség a többi között jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopással vádolja a bandatagokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!