Kék hírek, bulvár

2010.03.26. 08:43

Vészhelyzet a reptéren: átvágták a tápkábelt a tolvajok

Három tolvaj surrant be csütörtök délután a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik irányító házába. Akár balesetet is okozhattak volna, hisz működésképtelenné tették a leszállást segítő jeladót is.

baon.hu – H. I.

Kecskemét Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy kecskeméti és egy ceglédi férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy egy fiatalkorú kecskeméti fiúval együtt csütörtök délután behatoltak a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis II-es számú, nyitott irányító házába – tudtuk meg Mihályné Bornemisza Eleonórától, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Átvágták a repülőgépek irányítását és biztonságos leszállását segítő berendezések tápellátását szolgáló elektromos kábelt, abból mintegy három méternyi darabot elloptak. Ennek értéke tízezer forint.

A tápkábel átvágásával a műszerek áramellátása megszűnt, így a leszállást segítő jeladó működésképtelenné vált. A vezetéktolvajok tehát nagy mértékben veszélyeztették a légi közlekedés biztonságát, emellett mintegy százezer forintos rongálási kárt okoztak. Szerencsére tetten érték őket – tudtuk meg a sajtószóvivőtől, így a lopással okozott kár megtérült.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ebbe az épületbe surrant be a három réztolvaj
[/caption]

A rendőrség délelőtt kiadott sajtóközleményéből kiderült, hogy csütörtökön 16 óra körül hatoltak be a reptér irányítóházába, amely a kerítésen kívül található. A réztolvajok magukkal vitték egyikük kilencéves testvérét is.  

Amikor átvágták a tápkábelt, megszűnt a műszerek áramellátása, ami azonnal jelzést adott a repülőtéren. Átátálltak tartalék áramkörre, hiszen ekkor gépek is voltak a légtérben. Így valóban komoly veszélyt okoztak a tolvajok.  

A rendőrök és a reptér dolgozói egyidőben érkeztek a helyszínre, ahol tettenérték őket. A réztolvajok egyébként autóval indultak lopni, pedig egyiküknek sem volt jogosítványa – mondta el a Baon.hu-nak Mihályné Bornemisza Eleonóra.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bűncselekmény tárgyi bizonyítékai (A rendőrség felvétele)
[/caption]

Az egyik személy ellen kiskorú veszélyeztetése miatt, mindkettőjük ellen pedig lopás vétség és a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Már máskor próbálkoztak kábelt lopni az irányítóházból

– A reptértől körülbelül egy kilométerre található irányítóházat külön őr nem vigyázza, de különböző érzékelőberendezések természetesen figyelik, technológiai őrzése megoldott – tudtuk meg Kilián Nándor dandártábornoktól, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokától. – Mivel olyan berendezésről van szó, amely a navigációhoz szükséges, a kábelek ellopása veszélyhelyzetet okozott, de szerencsére jó idő volt, hétágra sütött a nap. A behatolásra azonnal reagáltunk, a tolvajokat sikerült tetten érni és elkapni – tette hozzá a parancsnok. Kilián Nándor kérdésünkre elmondta: már máskor, pár évvel ezelőtt is volt hasonló kábellopási kísérlet, a tolvajok akkor sem jártak sikerrel.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!