Kék hírek, bulvár

2010.03.25. 12:01

Tizenöt év fegyházat kapott a „horogkeresztes” tinigyilkos

Elsőfokon tizenöt év fegyházra ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság azt a huszonhárom éves kalocsai férfit, aki tavaly áprilisban brutális kegyetlenséggel megölte tizenkilenc éves barátnőjét. Az ítélet még nem jogerős, mert a vádlott enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

H. I.

Csütörtök délelőtt hirdetett ítéletet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntetőtanácsa a tavaly áprilisi, nagy visszhangot kiváltó kalocsai gyilkosság ügyében. Mint többször beszámoltunk róla: egy fiatal férfi súlyosan ittas állapotban brutális módon végzett barátnőjével: késével először szemből, azután hátulról nagy erővel megszúrta, majd a nyakát pontosan meg nem számolható metszéssel körben átvágta, végül a hátán horogkeresztet mintázó vágásokat ejtett. Áldozata holttestét egy horogkeresztes zászlóval takarta le.

A. Péter – aki egyébként hozzájárult ahhoz, hogy a sajtó munkatársai a mai tárgyaláson fénykép-és videofelvételeket készítsenek róla – tizenöt év fegyházat és tíz év közügyektől való eltiltást kapott. Surányiné dr. Pólik Edina az ítélet indoklásaként elmondta: enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott többszöri, ellentmondásoktól mentes beismerő vallomását, megbánó viselkedését, és azt, hogy önként feladta magát a rendőrségen.

Súlyosbító körülmény volt viszont büntetett előélete, az, hogy a gyilkosságot súlyos alkoholbefolyásoltság alatt követte el és hogy az életellenes bűncselekmények nagyon elszaporodtak napjainkban, különösen Bács-Kiskun megyében. A bírói tanács szerint kétséget kizáróan megállapítható, hogy a gyilkosság indítéka a szerelemféltés és a féltékenység volt, de az is elhangzott, hogy a pszichológus szakértő véleménye szerint a vádlott ideológiai nézetrendszere is hatással lehetett a bűncselekmény elkövetésére. A. Péter ugyanis vonzódott a nemzeti szocialista eszméhez, tagja volt a Magyar Gárdának.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A. Péter ügyvédje fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen
[/caption] 

Surányiné dr. Pólik Edina indoklásként hozzátette: a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést 10-15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel lehet büntetni. A bíróság szükségesnek találta a határozott idejű büntetési tétel felső határában megszabni a fegyház mértékét, de úgy vélte: egy életfogytig tartó szabadságvesztés már a „büntetés céljain túlmutató hátrányt okozna a vádlottnak”.

Dr. Gyugyi Csilla ügyésznő súlyosbításért, míg A. Péter a védőjével való rövid megbeszélés után enyhítésért fellebbezett, illetve azért, hogy a vádban a különös kegyetlenség mint minősítő körümény már ne szerepeljen. A per a Szegedi Ítélőtáblán fog folytatódni.

Az előzményekről

A korábban hentesként dolgozó fiatal kalocsai férfit hosszabb ideje szerelmi kapcsolat fűzte a tizenkilenc éves I. Gyöngyvérhez. Viszonyuk nem volt zavartalan, A. Péter többször megcsalta barátnőjét, olyan is előfordult, hogy megütötte, de a lány mindig megbocsátott neki. Rövid ideig együtt éltek, majd A. Péter újabb félrelépése után a főiskolás lány visszaköltözött szülei házába. A vádlott azonban nem tudott lemondani róla, noha párja elhatározta, hogy szakít vele, és időközben meg is ismerkedett, és szerelmi kapcsolatot létesített egy másik férfivel.

A. Péter ebbe nem tudott beletörődni. Féltékenységében, súlyos alkoholos befolyásoltság alatt Bátyai utcai albérletében 2009. április 20-án meggyilkolta a lányt: egy 16,5 centis késsel kétszer megszúrta, majd borzalmasan megcsonkította. A brutális elkövető számtalan vágást ejtett áldozata nyakán és hátán, majd a holttestet egy horogkeresztes zászlóval takarta le. Néhány órával később önként feladta magát a rendőrségen. A megyei főügyészség A. Péter ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat.

Bírósági vallomásában a vádlott tavaly novemberben elmondta: "lázadó" korszakában közel került a nemzetiszocialista világnézethez, és később emiatt csatlakozott a Magyar Gárdához, 2008 márciusában a Hősök terén gárdistává is avatták. „Így fedeztem fel új barátaitaimat, és mivel otthon nem találtam megértésre, ő jelentették számomra a családot” – vallotta. Állítása szerint csak később, már a gyilkosság elkövetése után tudatosult benne, hogy a bűncselekményt éppen Hitler születésnapján, április 20-án követte el; azt mondta, a dátum nem befolyásolta őt. Kijelentette: vállalja szélsőjobboldali nézeteit, de elmondása szerint ezeknek nincs közük tettéhez, a gyilkosság elkövetésekor a féltékenység vezérelte.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kalocsai mészáros hozzájárult ahhoz, hogy a sajtó fénykép-és videofelvételeket készítsen róla
[/caption]

A tárgyaláson az is elhangzott: a gyilkosság előtt egy héttel a lány egy üzenetet hagyott a vádlottnak, hogy gondolkodjon el azon, hogyan viselkedett 2009 húsvétján. Mint kiderült, A. Péter az ünnep során, szintén ittas állapotban gázpisztolyt fogott a lány egy volt barátjára. Gyöngyvérnél ez volt az utolsó csepp a pohárban, és közölte a vádlottal, hogy többet nem akarja látni. A. Péter egyébként garázdaság és súlyos testi sértés kísérletének bűntette miatt egyszer már állt bíróság előtt.

A vádlott kihallgatása során szóba került egy videófelvétel is, melyet A. Péter még tavaly töltött le az internetről, és melyen az látható, hogy két orosz neonáci lefejez egy kaukázusi férfit. A vádlott elismerte: szörnyű tette elkövetésekor eszébe jutott ez a videó, melyet korábban sokszor meg is nézett, sőt barátnőjének is megmutatta. „Neki nem tetszett” - mondta A. Péter. Azt nem tudta megindokolni, hogy áldozata hátán miért ejtett horogkeresztet formáló vágásokat, a holttestet miért terítette le horogkeresztes zászlóval, illetve hogy a gyilkosság elkövetése idején miért viselt a fején maszkot. A gyilkosságnál használt késeket elmondása szerint azért vásárolta meg, hogy egy polgárháború kitörésekor azzal védje meg magát.

A vádlott korábban azt mondta: tettével nem tud elszámolni, hiszen az a saját értékrendje szerint is elfogadhatatlan. „Tudatában vagyok, hogy a legnagyobb bűnt követtem el, és ezt soha nem fogom megbocsátani magamnak. Nem találok magyarázatot arra, amit tettem. Nem akarom felmenteni magamat, hiszen akkor nem jelentkeztem volna önként a
rendőrségen. A legőszintébb bocsánatkérésemet tolmácsolom a családnak és a társadalomnak” – vallotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!