Kék hírek, bulvár

2009.10.05. 16:56

Gyurcsány: meg kell oldani!

A Zuschlag-per mai tárgyalásán meghallgatott tanú állítja: Gyurcsány miniszterként utasítást adott egy-egy szervezet támogatására akkor is, ha az szakmailag nem volt indokolt.

G. S.

Mindent utasításra cselekedett – állította Ocsovai Tamás a Zuschlag-perben ma (hétfő) délután befejezett meghallgatásán. Elmondása szerint a minisztérium szűk vezetőségé döntött a kiemelt támogatások odaítéléséről: a miniszter, a politikai államtitkár és a kabinetfőnök.

A politikai szervezetek támogatásáról sokszor Gyurcsány Ferenc, akkori miniszter dolgozószobájában egyeztettek. Előfordult, hogy a szakértői bizottság egy-egy rendezvényre benyújtott pályázatot alkalmatlannak találta a támogatásra, ennek ellenére Gyurcsány kijelentette: meg kell oldani.

Arról, hogy melyik szervezetet kell mindenképpen nyertesnek kihirdetni, gyakran e-mailban, máskor egy gépelt listáról értesült, de előfordult, hogy szóban figyelmeztették erre.

Ocsovai elmondta azt is, hogy ezt ő utasításnak vette és ez alapján támogatta szavazatával az adott pályázatot a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Alap tanácskozásán, amelynek elnöke volt.

Elmondta: olyan is előfordult, hogy egy politikai szervezet pályázatát nem javasolta támogatásra a szakértői bizottság. Ennek ellenére – utasításra – be kellett emelni a nyertesek közé. De hangsúlyozta: emiatt egyetlen civil szervezetet sem soroltak hátrébb, csak az általuk elnyert összeget kurtították meg, hogy legyen miből fizetni a kiemelt támogatásban részesülő szervezetek által igényelt összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!