Kék hírek, bulvár

2009.10.07. 09:54

Gyakran kértek, sokat kaptak

A minisztérium azt sem ellenőrizte, hogy létező szervezet kért-e pénzt, vagy megtartották-e a támogatott rendezvényt.

G. S.

P. Judit, az Ocsovai Tamás vezette helyettes államtitkárság ifjúsági és pénzügyi referensének meghallgatásával folytatódott ma (szerdán) a Zuschlag-per a Bács-Kiskun megyei bíróságon.

A Fibisz egykori elnökség tagja dr. Fodor Endre bíró tanácsa előtt tett vallomásában elmondta: a Zuschlaghoz köthető szervezetekről csak annyit tud, hogy rendszeresen pályáztak támogatásokra, tevékenységükről viszont nincs információja, rendezvényeiken nem vett részt.

Az viszont feltűnt neki, hogy a per tárgyát képező szervezetek az átlagosnál jóval gyakrabban kértek és kaptak egyedi támogatást, ez az összeg pedig rendre feltűnően magas volt. Az általuk benyújtott kérelmek egyébként felépítésükben nagyon hasonlítottak egymásra. A beszámolók viszont nem voltak annyira alaposak, mint a kérelmek. Feltűnően rövidek voltak, a számlákról pedig csak fénymásolatot küldtek be a minisztériumhoz.

P. Judit elmondta: egy idő után nagyon rossz érzése támadt a pályázatok kapcsán, amit jelzett Ocsovainak. Ezt követően írásban kérte, hogy milyen forrásból és mekkora összeget kell utalnia a Zuschlag-féle szervezetek részére.

A tanú elmondta azt is, hogy a minisztériumban nem volt kidolgozott rendszere a pályázati pénzek odaítélésének. Azt sem vizsgálták, hogy valóban létező szervezet állította-e ki a számlát, nem ellenőrizték, hogy a támogatott rendezvényt valóban megtartották-e. Erre ugyanis nem volt kapacitásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!