Kék hírek, bulvár

2009.09.29. 14:35

Az államkincstár hátráltatta a gyanús egyesületek ellenőrzését

Bár a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumának egyik tagja már 2006 júniusában jelezte, hogy két, Zuschlag Jánoshoz kötődő egyesület pályázataival is problémák vannak, érdemi ellenőrzésre mégis csak háromnegyed évvel később került volna sor.

Hraskó István

Ekkor viszont már zajlott a nyomozás az ügyben. A per keddi tanújának vallomása szerint a Magyar Államkincstár (az NCA kezelő szerve) is hátráltatta a gyanús egyesületek vizsgálatát.
 
Kedden dr. Fodor Endre bírói tanácsa az NCA azon kollégiumának egyik tagját hallgatta meg, amelyik az országos civil szervezetek pályázatainak elbírálásával foglalkozott. A tanú elmondta: 2006 tavaszán lett figyelmes arra, hogy több – a vádiratban is szereplő – szervezet, így a Hoppá és a XXI. Századi Kulturális Egyesület 2006-os pályázatai formai és tartalmi szempontból is nagyon hasonlóak. Gyanús volt számára az is, hogy egyik sem rendelkezik bevallása szerint sem telefonnal, sem faxkészülékkel, pénzügyi mérlegüket mindig nullára hozták ki, és hogy költségvetésük 60 %-a meg nem nevezett szponzoroktól származik. Hiába „nyomozott” ugyanakkor utánuk az interneten, nem bukkant a nyomukra – csak más pályázatok kapcsán. Pedig korábban honlap-készítésre is nyertek pénzt. 

 
Már 2006-ban vizsgálatot terveztek

A tanúban ezek után erőssé vált a meggyőződés, hogy ezek az egyesületek csupán fiktív tevékenységet végeztek, ezért 2006. június 5-én javasolta a kollégiumnak, hogy vizsgálják meg őket. A Magyar Államkincstár jelen lévő delegáltja először egyetértett az ellenőrzéssel, viszont másnap visszavonta támogató nyilatkozatát.
 
A tanú ekkor átnézte a Hoppá és a XXI. Század 2004-2005-ös pályázatait – melyekkel több millió forintot nyertek el – és megállapította, hogy már az előző években is voltak problémák ezeknek az egyesületeknek az anyagaival. Ekkor a kollégium megfogalmazott egy levelet Kiss Péter akkori szociális és munkaügyi miniszternek, javasolva a gyanús szervezetek vizsgálatát. A MÁK delegáltja a tanú szerint két alkalommal is elutasította ennek a levélnek továbbítását, többek között arra hivatkozva, hogy az „ellenőrzés már nem lenne kellően hatékony”. A levél végül csak szeptemberben lett elküldve Kiss Péternek, és a válasz csak december elején érkezett a minisztériumból, miszerint a vizsgálatot 2007. első negyedévére halasztják. Ez az ellenőrzés azonban már elmaradt, ugyanis a nyomozás során az érintett egyesületek iratait lefoglalták.

júniusában jelezte, hogy két, Zuschlag Jánoshoz kötődő egyesület pályázataival is problémák vannak, érdemi ellenőrzésre mégis csak háromnegyed évvel később került volna sor. Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!